Koronavirus u Srbiji: Đaci ponovo u klupama, dileme oko kovid mera za novogodišnje praznike, “situacija se smiruje”

0
(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO)

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 2.081 osobe, od 9.840 testiranih uzoraka. Od posledica zaraze preminulo je 59 ljudi. Na bolničkom lečenju trenutno je 5.891 pacijent, od kojih je 218 na respiratoru.

Od početka epidemije u Srbiji je registrovano 1.233.057 slučajeva koronavirusa. Od posledica kovida preminulo je 11.225 osoba.

Od danas su đaci ponovo u klupama posle raspusta, a u svim školama nastava će se odvijati neposredno.

Gradonačelnik Beograda o zaraženoj deci u vrtićima: “Više od 200 slučajeva tokom novembra…”

U predškolskim ustanovama u Beogradu u novembru je bilo 233 dece pozitivne na koronavirus, kao i 707 njihovih roditelja, dok je među zaposlenima njih 203 bilo pozitivno, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Radojičić je za RTS izjavio da je u poređenju sa podacima iz septembra i oktobra situacija “mnogo bolja”, i da je, ako se podaci iz predškolskih ustanova preslikaju prema školama, “pravi trenutak” da deca krenu na nastavu u školskim klupama.

Gradonačelnik je rekao da je poboljšanju epidemiološke situacije doprinelo uvođenje kovid propusnica, navodeći da su tokom vikenda u Beogradu inspekcije i komunalna milicija kontrolisali “890 objekata i 435 prevoznih sredstava”.

Prema njegovim rečima, od uvođenja kovid propusnica ukupno je u Beogradu prekontrolisano 15.800 objekata, a kazne zbog nepoštovanja protivepidemijskih mera su napisane u vrednosti većoj od 11 miliona dinara.

“Nije cilj da kažnjavamo, ali moramo da pošaljemo jasnu poruku da mere moraju da se poštuju. I smanjenje broja novozaraženih je sigurno efekat kovid propusnica”, rekao je Radojičić.

On je dodao da su kovid propusnice dovele i do povećanja broja vakcinisanih protiv koronavirusa, navodeći da su poslednji podaci za Beograd “61,8 vakcinisanih prvom dozom, 59,4 vakcinisanih sa dve doze, dok je skoro 30 odsto građana primilo i treću dozu”.

Dr Kon: “Postoji bojazan da će se situacija pogoršati u narednih deset dana, deca kreću u školu…”

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da postoji “bojazan” da će epidemiološka situacija da se pogorša u narednih deset dana, budući da deca kreću u školu.

“Ovaj ‘predah’ treba da iskoristimo u smislu prijema u bolnice i da se što više vakcinišemo”, rekao je Kon je za dnevni list Danas.

On je ocenio da kovid propisnice imaju dobre rezulate, ali da je situacija i dalje vanredna, jer dnevno ima više od 3.000 zaraženih i teška je situacija u bolnicama.

Do postepenog porasta zaraženih može da dođe i zbog predstojećih praznika, dodao je on.

“Organizovanje dočeka Nove godine je osetljivo pitanje i svi članovi Kriznog štaba treba toga da budu svesni”, istakao je Kon.

On je naglasio da epidemiolozi u Kriznom štabu imaju podršku kompletnog medicinskog dela za uvođenje kovid propusnica na 24 sata.

“Propusnice treba uvesti i u drugim objektima, sportu, kulturi, odnosno svuda gde postoji mogućnost da dođe do zaražavanja da bi se rizik spustio na što manji nivo”, rekao je Kon.

Doktor iz KBC “Dragiša Mišović”: Situacija se smiruje, ali još nije gotovo

Kliničko-bolnički centar “Dr Dragiša Mišović” je sve vreme u crvenoj zoni, ipak poslednjih dana nešto je bolja situacija.

“Znatno je bolja situacija, manji je broj prijema u odnosu na prethodne dane. Do skoro smo imali preko 300 pacijenata na lečenju, a sada je 201 pacijent na lečenju. Situacija se smiruje, ali i dalje nije gotovo. U intenzivnoj nezi je 49 pacijenata od čega 28 na respiratoru”, rekao je doktor Predrag Savić, a prenosi RTS.

Klinička slika u ovom talasu je, prema rečima doktora, bila znatno teža i brže se razvijala, a produžio se i period boravka u bolnicima. Na lečenju su pretežno bili nevakcinisani i stariji, ali je bilo i mlađih pacijenata sa smrnim ishodom.