Koronavirus u Srbiji: Četvrti talas kovida, plima straha i upozorenja

0

Epidemijska situacija u Srbiji se pogoršava. Broj obolelih je premašio dve hiljade.

U Srbiji je u protekla 24 sata koronavirus je u Srbiji potvrđen kod 2.454 osobe od 14.270 testiranih uzoraka. Borbu sa kovidom izgubilo je još 7 obolelih. Na respiratoru je 58 pacijenata.

Najviše obolelih je u Beogradu – 541, a trocifren broj imaju i Кragujevac i Niš.

Član Nacionalnog stručnog tela za imunizaciju imunolog Dušan Popadić naveo je da je četvrti talas, došao čak i ranije nego što su predviđali.

“Кada i ovaj talas prođe, mi nismo sigurni da na jesen ili u ranu zimu nećemo imati još jedan talas”, zaključio je Popadić.

Upravnik Pedijatrijske klinike na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta doktor Vladislav Vukomanović naveo je da u Srbiji raste i broj dece obolele od kovida.

“Zaražavaju se oni koji nisu vakcinisani i roditelji treba da razmisle i vakcinišu decu”, rekao je Popadić.

Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova Bojan Trkulja rekao je da ne postoji razlika u sastavu vakcina koju bi primila odrasla osoba ili dete.

“Кada su deca u pitanju, bitno je pogledati šta kaže SZO, a to je da su odrasli prioritet, ali ima i dece kod kojih postoje određeni komorbiditeti koje i te osobe čine suspektnim za razvoj težeg oblika bolesti, pa je logično da se takva deca vakcinišu”, ističe Trkulja.