Koronavirus u Srbiji: Brojke već mogu da uznemire, a “pik tek početkom februara”

0
(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO)

U Srbiji je od početka pandemije registrovan 1.501.621 slučaj koronavirusa od 7.776.967 testiranih uzoraka, a od posledica bolesti umro je 13.181 pacijent. Procenat smrtnosti je 0,88.

U poslednja 24 sata potvrđeno je 17.105 novih slučajeva koronavirusa, od ukupno 36.830 testiranih uzoraka. Od posledica virusa preminulo je još 29 ljudi.

Na bolničkom lečenju nalaze se 2.694 osobe, od kojih je na respiratorima 117 pacijenata obolelih od koronavirusa.

Epidemiolog i član Кriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je da se pik ovog talasa zaražavanja koronavirusom očekuje do početka februara.

U Srbiji je registrovan prvi slučaj flurone, odnosno istovremeno prisustvo virusa gripa i koronavirusa kod jedne osobe.

Tim za škole doneo je odluku da od 24. januara učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od petog do osmog razreda obrazovno-vaspitni rad pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe.

Za učenike srednjih škola nastava će, takođe, odvijati prema kombinovanom modelu.

Član Tima za praćenje škola epidemiolog Vladan Šaponjić navodi da donošenje odluke nije bilo lako jer je, kako kaže, potrebno pronaći pravi odnos, pravu ravnotežu između potrebe da se suzbije ili uspori transmisija virusa u zajednici, pa samim tim i u školama i sa druge strane da se obezbedi sprovođenje kvalitetne nastave.

Šaponjić je rekao da je nastava u Vojvodini počela pre dve nedelje i da brojevi govore – da nema razloga za potpuno zatvaranje škola, produžetak raspusta ili prelazak na onlajn.

Austrijski parlament je izglasao je zakon o obaveznoj vakcinaciji starijih od 18 godina od početka februara. Кako bi podstakla vakcinaciju, Vlada će svaku desetu osobu nagraditi sa 500 evra.

Velika Britanija, Španija i Portugalija ukidaju restrikcije jer, kako kažu – moraju da nauče da žive sa kovidom 19.