Koronavirus u Srbiji: Brojevi padaju, nade rastu, kao i razočaranje doktora Kona

0
Foto: Profimedia

U Republici Srbiji je od poslednjeg preseka testirano 9.296 pacijenata.

Od toga je pozitivno bilo njih 274.

Potvrđeno je da je preminulo još 10 osoba od poslednjeg preseka.

Dr Kon: Pune tribine na Zvezdinoj utakmici? Neprihvatljivo i skandalozno

Povodom jučerašnje košarkaške utakmice i prisustva oko 4.000 navijača na tribinama tokom meča Crvena Zvezda – Budućnost u beogradskoj hali “Aleksandar Nikolić” oglasio se i član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon. On je konstatovao da je to neprihvatljivo ponašanje i stavljanje pred svršen čin, pa čak i skandalozan postupak.

“Ispada da sve što je država do sada radila nekome ne znači baš ništa”, rekao je Kon.

Ipak, to nije sprečilo organizatora utakmice, košarkaški klub Crvena zvezda da prekrši pravila i pusti ogroman broj ljudi u dvoranu.

Klub je već bio kažnjen zbog istog prekršaja i posle prve i posle druge utakmice. Tada je dvoranu pušteno 800, odnosno 1.300 navijača, a kazna je bila finansijska i iznosila je u oba slučaja po 300 hiljada dinara.

Crvena zvezda je u zvaničnim saopštenjima tvrdio da su u halu puštani samo članovi i prijatelji kluba koji su vakcinisani ili imaju negativan PCR test, iako nigde po pravilima nije dozvoljeno da organizator bilo kog događaja sam donosi takve odluke.

Imunolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta u Кraljevu, doktor Milanko Šekler rekao je da je potrebno posmatrati situaciju na nivou cele Srbije.

Doktor Šekler ističe da treba biti veoma obazriv kada je u pitanju dalje popuštanje epidemijskih mera.

Navodeći primer Izraela, doktor Šekler je rekao da je u toj zemlji vakcinisano 63 odsto građana, ali da su i dalje vrlo obazrivi kada je reč o daljem ukidanju restriktivnih mera.

U Beogradu je 53 odsto punoletnih građana primilo makar prvu dozu vakcine, pokazuju najnoviji podaci, a direktor Кancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović navodi za RTS da sve veći broj gradova u Srbiji prelazi 50 odsto vakcinisanih prvom dozom i da se očekuje da će se u subotu dostići ukupno 4,5 miliona datih vakcina.

Objašnjava da se iza Beograda nalaze Priboj, Niš, Užice, Mali Zvornik, Bosilegrad, Кikinda, Novi Sad, Sremska Mitrovica i Кladovo.

“Primećeno je da je povećan broj zainteresovanih za vakcinaciju, ovaj broj gradova se iz trenutka u trenutak povećava”, kaže Jovanović.