Koronavirus u Srbiji: Brojevi opadaju, upozorenja i strahovi ne; Krizni štab popušta mere, “može i sporije”

0
Michael Bihlmayer / Panthermedia / Profimedia

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 15.532 osoba, od kojih je 3.405 pozitivno dok je 39 osoba preminulo.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima je 264 pacijenta.

Podsetimo, juče smo imali 3.625 zaraženih od 16.055 testiranih osoba, od kojih su, nažalost, 41 osobe preminulo. Prema jučerašnjim podacima, na respiratorima su bila 265 pacijenta.

Prošlog petka u Srbiji je bilo 4.826 zaraženih, odnosno 1.421 više nego danas.

Nova odluka Kriznog štaba

Na današnjem zasedanju Kriznog štaba doneta je odluka o otvaranju tržnih centara, ali i o povratku đaka u škole, prenosi Blic.

Od ponedeljka, 12. aprila, tržni centri se otvaraju i radiće do 22 časa. Ugostiteljski delovi unutar tržnog centra još neće biti otvoreni.

Kada je reč o đacima, odluka je uslovljena još jednom proverom epidemiološke situacije, tako da, ukoliko brojke budu padale, deca se vraćaju u škole po modelu od 1. septembra.

To praktično znači nastavu u učionicama, ali i kombinovanu nastavu, kao što su išli srednjoškolci.

Ekonomski deo štaba zalaže se i za otvaranje unutrašnjosti ugostiteljskih lokala, ali to pitanje nije bilo na dnevnom redu do sada. Lekari i dalje smatraju da još nije vreme za to.

Prema postojećem planu, to bi trebalo da se dogodi 19. aprila ali takva odluka nije doneta danas.

Srbija je oborila sopstveni rekord po broju vakcinisanih ljudi, rekao je predsednik Aleksandar Vučić i naveo da je juče vakcinisano više od 75.000 ljudi.

U zemlji je do juče vakcinisano skoro 30 odsto punoletnih građana, saopštila je premijerka Ana Brnabić.

Osudila je kršenje epdeimioloških mera posle derbija na stadionu “Rajko Mitić” i istakla da je reakcijom nadležnih vlasti pokazano da nema zaštićenih.

Premijerka je najavila da će danas biti održana sednica Кriznog štaba, koja je u toku.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je u izjavi za RTS da se mora nastaviti sa ovim tempom vakcinacije da bi zemlja izašla iz teške situacije.

Direktorka КBC “Bežanijska kosa” Marija Zdravković je izjavila da je napravljena pometnja kada je rečeno da vakcine utiču na plodnost i istakla je da ne postoje dokazi za to.

Prema jučerašnjem preseku, 41 pacijent je preminuo od kovida 19.