Koronavirus: U Srbiji 64 novozaražena, do 100 evra i telefonom, deca mogu u vrtić i bez potvrde poslodavca, kako da se ponašamo na letovanju….

0
Foto: Profimedia

PRESEK – U Republici Srbiji je do 15 časova 15. maja registrovano ukupno 10.438 slučajeva zaraze koronavirusom.

Od poslednjeg preseka testirano je ukupno 5.873 ljudi, od čega je pozitivno bilo njih 64.

Najveći skok beleži jug zemlje.

Od poslednjeg preseka preminula je jedna osoba.

Od početka epidemije izlečeno je više od 4.300 zaraženih.

Stručnjaci i dalje upozoravaju da ako u narednih desetak dana broj novoobolelih počne naglo da raste, mogle bi ponovo da se uvedu mere.

DO 100 EVRA I TELEFONSKIM PUTEM – Svi punoletni državljani, koji imaju ličnu kartu i prebivalište u Srbiji, od danas mogu da se prijave putem kol-centra za jednokratnu pomoć od 100 evra. Broj telefona kontakt-centra je 0800/101-100.

Prilikom podnošenja prijave, građani dostavljaju sledeće podatke: jedinstveni matični broj građanina (JMBG), registarski broj važeće lične karte, naziv banke kod koje je otvoren ili će biti otvoren račun na koji se uplaćuje jednokratna novčana pomoć.

U kol-centru će građani imati priliku da čuju automatski snimljen glas, kome će moći da ostave svoje podatke. Matični broj i broj lične karte će građani unositi koristeći brojeve telefonske tastature, a ime banke će izgovarati ili birati pritiskom na taster.

Prethodno je počelo prijavljivanje elektronskim putem, preko portala Uprave za trezor, na adresi idp.trezor.gov.rs.

Primaoci penzija i korisnici novčane socijalne pomoći automatski su prijavljeni za isplatu jednokratne pomoći.

Statutarna komisija Demokratske stranke (DS) donela je sinoć odluku da su obe sednice Glavnog odbora te stranke, i ona zakazana za 17. maj i ona zakazana za 31. maj, zakazane po statutu.

OD PONEDELJKA DECA MOGU U VRTIĆ I BEZ POTVRDE POSLODAVCA – U beogradske vrtiće se tokom prve nedelje od otvaranja nakon prekida rada zbog epidemije koronavirusa i proglašenog vanrednog stanja, prema rečima zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića vratilo 3.966 dece, što je manje od očekivanog.

Vesić je za RTS rekao da je zbog toga gradska uprava dobila saglasnost da od ponedeljka, 18. maja, za prijem dece u vrtiće neće biti potrebna potvrda poslodavca o radnom angažovanju roditelja, koja je bilo potrebna ove nedelje.

“Nijedno upisano dete neće biti vraćeno, ali ukoliko imaju gde sa decom bolje da ih ne dovode tokom maja”, kazao je Vesić i dodao da se u vrtićima poštuju sve preporuke i mere zbog epidemije korona virusa.

Vesić je naveo da je na posao vraćeno 5.890 vaspitača, ali ne i oni koji su u prethodnom periodu radili u kovid bolnicama i imaju 14 dana odmora pre nego što se vrate u vrtiće.

Prema njegovim rečima, do danas, kada je poslednji dan za prijavu dece za upis u vrtiće, stiglo je 17.700 prijava za ukupno 12.700 slobodnih mesta, a rang lista dece koja su primljena u vrtiće biće objavljena 1. juna.

“NAŠ TEST NA KORONAVIRUS” – Naši naučnici napravili su test na koronavirus koji radi čak i kada virus mutira. Marija Ignjatović sa Instituta za primenu nuklearne energije rekla je da se svakodnevno rade poređenja sa uvoznim testovima i da su naučnici prezadovoljni rezultatima, jer nema lažnih pozitivnih i negativnih testova, prenosi N1.

Ona je objasnila da se radi o „eliza testu“ koji se koristi da se utvrdi prisustvo antitela, tj da li su osobe došle u kontakt sa virusom i da li su razvili neku vrstu zaštite imuniteta prema virusu.

„Eliza nije potvrda za aktivnu fazu infekcije, već naš odgovor na virus“, pojasnila je.

Naučnici su brzo razvili ovaj test, a Ignjatović objašnjava da je prototip razvijen za deset dana.

“Za deset dana razvijen je prototip testa, potrebno je sada da ga testiramo ga na velikom broju uzoraka, i da imamo 1.000 negativnih i 500 pozitivnih da bi mogli da trvrdimo da imamo razvijen prototip testa”, objasnila je.

“Svakako smo uspešno obavili ono što je od nas očekivano”, dodaje.

STUDENTI SE VRAĆAJU U DOMOVE – Nakon dvomesečne pauze danas će studentski domovi u Beogradu primiti prve studente. Zbog obaveza na fakultetima u domove se vraća između 3.000 i 3.500 studenata.

U Studentskom gradu sve je spremno za prijem stanara, okrečene su i dezinfikovane sve sobe, detaljno oprane i dezinfikovane sve površine, pokošena trava.

Direktor Studentskog centra Beograd Goran Minić za Tanjug je rekao da vrata otvaraju svi domovi, ali i osam restorana od 14 koliko posluje u okviru SC “Beograd”.

On kaže da su svi fakulteti, visoke strukovne škole, dostavili spiskove studenata koji u maju imaju obaveze – ispitne rokove, blok nastavu, laboratorijske vežbe.

U domovima su zabranjene posete, prenoćišta i sva slavlja u studentskim sobama.

KRAJ EPIDEMIJE U SLOVENIJI – Slovenija je prva evropska država koja je proglasila kraj epidemije koronavirusa, javila je agencija Hina.

Slovenačka vlada je na telefonskoj sednici u četvrtak proglasila kraj epidemije.

Nacionalni institut za javno zdravlje ocenio je da svi pokazatelji govore da je došlo do smirivanja širenja koronavirusa, odnosno da je u poslednjih 14 dana zabeleženo ukupno 35 novih slučajeva zaraze.

Prvi potvrđeni slučaj koronavirusa u Sloveniji zabeležen je 4. marta.

Do 13. maja potvrđeno je 1.464 slučaja zaraze, a od COVID-19 su preminule 103 osobe.

Epidemija koronavirusa u Sloveniji je proglašena 12. marta.

SLOVAČKA PUTEM APLIKACIJE PRATI DA LI GRAĐANI KRŠE SAMOIZOLACIJU – Slovačka vlada je odobrila korišćenje aplikacije za praćenje kretanja koja obaveštava vlasti ako građani krše pravila samoizolacije tokom pandemije koronavirusa.

Ministar zdravlja Slovačke Marek Krajči rekao je da građani koji se vraćaju iz inostranstva neće više morati da idu u karantin u državne objekte, već će moći da budu u samoizolaciji kod kuće pod uslovom da instaliraju aplikaciju.

Kazna za kršenje propisa o samoizolaciji biće do 1.650 evra.

Ako parlament usvoji predlog vlade, povratnici u Slovačku će možda već sledeće nedelje moći da budu u samoizolaciji kod kuće uz korišćenje aplikacije.

Prema trenutnoj praksi, Slovaci koji se vraćaju u zemlju nekad provode dane u javnom karantinu pre nego što budu testirani na koronavirus.

Mnogi su kritikovali tu praksu, uključujući slovačkog zaštitnika građana.

Zaraza koronavirusom potvrđena je u Slovačkoj kod 1.477 osoba, od kojih je preminulo 27.

BESPLATNI TESTOVI NA ANTITELA U MOSKVI – Moskva će danas početi besplatno testiranje svih stanovnika na koronavirus.

U okviru programa koji je najavio gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin, test na prisustvo antitela koronavirusa, kojim se utvrđuje da li je osoba preležala virus, biće sprovođen u 30 klinika širom grada.

Sobjanjin je kazao da će 70.000 Moskovljana dobijati pozive za testiranje “svakih par dana” i da će grad do kraja meseca imati kapacitet da vrši 200.000 testova dnevno.

U Moskvi koja ima oko 12 miliona stanovnika, registrovana je polovina od više od 250.000 osoba u Rusiji kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom.

NOVI BROJ NEDELJNIKA U PRODAJI JE NA SVIM KIOSCIMA, ALI I U ELEKTRONSKOJ PDF FORMI NA WWW.NSTORE.RS.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA