Teče još jedan dan borbe protiv koronavirusa u regionu.

Univerzitetski profesor iz Beograda Dušan Pavlović objavio na Tviteru grafikon koji pokazuje rast, odnosno pad broja dnevnih slučajeva zaraze koronavirusom u tri zemlje regiona, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji u periodu od 4. do 23. marta.

Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš saopštio je da je ukupan broj pozitivno potvrđenih na koronavirus porastao na 361 u toj zemlji, što znači da je ze 46 osoba povećan broj od juče.

„Iskreno, očekivali smo više pa smo zadovoljni tim brojem. Jednom bolesniku je stanje lošije pa imamo šest osoba na respiratoru“, rekao je Beroš na konferenciji za novinare Štaba za civilnu zaštitu Hrvatske, preneo je N1.

Ministar policije Davor Božinović rekao je da, iako je pao sneg, nije vreme za igru na snegu i ponovio da su naredbe i dalje na snazi, a to se posebno odnosi na decu.

Do sada je pozitivno testirano 15 lekara specijalista iz bolnica, jedan lekar porodične medicine, četiri specijalizanta i tri medicinske sestre.

U Republici Srpskoj potvrđeno je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime se broj zaraženih popeo na 103.

“Četiri osobe su smeštene na Univerzitetsko-klinički centar RS, ostale su u kućnoj izolaciji”, rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić i dodao da se svi osećaju dobro.

Šeranić je precizirao da su tri novozaražene osobe iz tzv. trećeg banjalučkog klastera, dodavši da je zaražen i jedan banjalučki hirurg koji je inficiran van UKC Banjaluka.

Prema njegovim rečima, do sada je sa područja Banjaluke na koronavirus pozitivna 71 osoba.

U UKC trenutno je hospitalizovano 11 osoba, devet sa srednje teškom kliničkom slikom, jedna sa težom, dok je jedna osoba na respiratoru.

U RS je pod nadzorom 18.812 osoba, a iz nadzora je izašlo 814 osoba.

Šernić je naveo da je u šatorskom naselju na graničnom prelazu u Gradiški do danas kroz preglede u karantinu prošlo 46 osoba, od kojih je 45 bilo dobrog zdravstvenog stanja.

“Jedna osoba je u izolaciji u bolnici u Gradiški, jer se žalila na simptome. Biće urađeni nalazi, a ako se pokaže da je pozitivna ići će na lečenje. Ako ne, ide u kućnu izolaciju”, kazao je on.

Ministar zdravlja je najavio da će uskoro u potpunu fukciju biti stavljeni karantini na graničnim prelazima u Brodu i Šamcu.

“Preporučeno je svima da nose maske, a sledeća stvar je podizanje nivoa za dijagnostiku i lečenje”, kazao je Šeranić.

U celoj BiH do sada je na korona virus registrovano ukupno 149 slučajeva, od čega u RS 103, a u Federaciji BiH 46.

Pomoćnik ministra zdravlja Miro Knežević saopštio je za Televiziju Crne Gore (TVCG) da je u Crnoj Gori registrovano 29 slučajeva koronavirusa, prenele su Vijesti.

On je istakao da je ceo svet bio u problemu kada je u pitanju nabavka opreme, ali Crna Gora odolijeva tom problemu i reaguje pravovremeno.

„Najnoviji podaci – 29 pozitivnih u Crnoj Gori, od svih testiranih 207 je negativnih,“ istakao je Knežević za TVCG.

„Imaćemo dovoljno lične zaštitne opreme, kada nam danas stignu još neki kontigenti opreme. U tom delu nećemo biti u problemu, dakle stiže oprema. Snabdeveni smo i respiratorima,“ rekao je Knežević.

Knežević ističe da svaki pojedinac treba da vodi računa o tome da ne dođemo do toga da nam budu potrebni respiratori, kojih za sada ima dovoljno.

Zato, ističe Knežević, treba ostati kod kuće.

„U početku su brojni građani olako shvatili situaciju, mislim da se sada situacija popravlja. Građani su savesniji, manje ih je na ulici. Deca ovde manje oboljevaju od ovog virusa, ali odgovornost prema starijima mora se poštovati,“ istakao je on za TVCG.

„Važno je biti svestan, jer ne možemo znati ko je i da li je bio u kontaktu sa nekim zaraženim“, dodao je Knežević.

Prema poslednjim podacima, u Sloveniji je juče registrovano novih 28 slučajeva zaraze koronavirusom, a preminula je jedna osoba, objavljeno je na sajtu tamošnje vlade.

(N1, Vijesti, Beta, gov.si)

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.