Koronavirus skratio i ceremoniju predaje olimpijske baklje

0
Foto: Profimedia

Organizatori Olimpijskih igara skratili su ceremoniju predaje olimpijske baklje, zbog širenja koronavirusa, saopšteno je danas.

Predsednik organizacionog odbora Olimpijskih igara Joširo Mori objasnio je da Japan u Grčku neće poslati 140 dece na ceremoniju predaje olimpijskog plamena 19. marta, dan pre nego što stigne u Japan.

“Doneta je odluka da se deci ne dozvoli da nastupaju”, rekao je Mori.

Olimpijska baklja biće upaljena na ceremoniji u Grčkoj 12. marta i nakon sedam dana “putovanja” po toj zemlji avionom će biti preneta u Japan.

Prenošenje baklje kroz Japan počeće 26. marta iz okruga Fukušima, a završiće se 24. jula na nacionalnom stadionu u Tokiju.

“Naravno da smo zabrinuti, ali vlada čini sve što je moguće da bi se izborila sa situacijom i naučnici se bore protiv izazova. Verujem u snagu ljudi i napore koji se ulažu širom sveta. Ali to ne znači da ću samo sedeti nadajući se”, dodao je Mori.

Međunarodni olimpijski komitet saopštio je da će se Olimpijske igre 2020. godine održati po planu, iako su postojala nagađanja o odlaganju, otkazivanju, premeštanju igara u druge gradove, i o održavanju takmičenja bez prisustva navijača.

“Olimpijske igre u Tokiju treba da se održe čak i ako neki delovi igara treba da se izmene. To ne znači da ćemo ih skratiti”, dodao je Mori.

Početak Paraolimpijskih igara je zakazan za 25. avgust.

U Japanu je od koronavirusa do sada preminulo 12 ljudi.

Kina je prijavila više od 3.000 žrtava, što čini 80 odsto slučajeva na svetu, dok je veliki broj obolelih i u Italiji, Japanu i Južnoj Koreji.

(Beta)