Koronavirus se vratio u Vuhan: Prvi slučaj zaraze posle 3. aprila…

0
Profimedia

Kineska nacionalna zdravstvena komisija prijavila je 14 novih slučajeva infekcije koronavirusom, što je najveći broj od 28. aprila, uključujući jedan u Vuhanu, nakon više od mesec dana, prenosi N1.

Iako je Kina prošlog četvrtka zvanično označila sva područja zemlje nisko rizičnim, novi slučajevi, prema podacima objavljenim danas, predstavljaju skok od jedinstvenog slučaja prijavljenog dan ranije. Broj je povećan nakon što je utvrđen jedan klaster od 11 zaraženih u gradu Šulan u provinciji Džilin, na severoistoku zemlje. 

Zvaničnici ove provincije podigli su danas nivo rizika za grad Šulan na visok sa srednjeg, nakon što je 7. maja utvrđena infekcija koronavirusom kod jedne žene. Novih 11 slučajeva koji su objavljeni danas odnosi se na članove njene porodice ili ljude sa kojima je došla u kontakt ili članovi njene porodice. 

Novi slučaj u Vuhanu, prvi od 3. aprila, prethodno je bio asimptomatski. Osim ovih slučajeva u Šulanu i Vuhanu, preostala dva potvrđena slučaja odnose se na importovane infekcije. 

Otkriveno je 20 asimptomatskih slučajeva, što je najveći broj od 1. maja. Nije prijavljen nijedan smrtni ishod. Ukupan broj zaraženih u Kini je dostigao 82.901, a ukupan broj umrlih je 4.633.