U poslednja 24 sata registrovano je 5.105 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 14.532 građana. Potvrđeno je da je preminulo osam osoba. Prema poslednjim infomracijama, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se ukupno 18 pacijenata.

Od kada je počeo sedmi talas epidemije koronavirusa (ako još računamo) gotovo svakodnevno i skoro svako od epidemiologa licitira sa najvećim brojem zaraženih koji se može očekivati tokom narednih nedelja. Počelo je krajem juna kada je epidemiolog dr Zoran Radovanović najavio da ćemo u julu „sigurno imati četvorocifrene borjeve“, a sada prognoze pojedinih epidemiologa predviđaju i do 20.000 zvanično zaraženih.

Epidemiolog dr Predrag Kon kaže da u Srbiji da je rezultat povećanog broja zaraženih „u činjenici da imamo direktan prenos evolucije koronavirusa i njegove borbe za opstanak na planeti, što nikada pre nije bio slučaj“.  

„Virus se neprekidno vraća i menja i to je njegova ogromna snaga… Zato je i došlo do ovakvog porasta, ali ne i samo zbog toga. Do porasta dolazi i zbog toga što ima mnogo kontakata jer smo u periodu kada imamo putovanja, prenos iz turističkih destinacija, koncerte, sva moguća slavlja koja ostavljamo da sprovodimo preko leta“, kaže dr Kon, a prenosi portal Mondo.

Epidemiolog je ocenio i da je trenutna epidemiološka situacija nesigurna, ali da ubrzo sledi pogoršanje.

„Mi sada imamo povećanje broja hospitalizovanih, koji je sada u rangu da se broje stotine, a sada već prelazi pet stotina hospitalizovanih… Upozoravam da će taj broj za desetak dana postati četvorocifren, broj preminuli će se i dalje povećavati, što potvrđuje reprodukciona stopa, gde i dalje imamo nagli porast. Ne možemo više da kažemo da je potpuni mir, mi smo sada u nesigurnoj situaciji“, istakao je dr Kon.

Lekari pretpostavke o daljem kretanju sedmog talasa iznose na osnovu prethodnog iskustva. Međutim, naučno utemljenih predviđanja iza kojih bi stale državne institucije, a na osnovu sveobuhvatnih podataka, nema. Ona se mogu naći povremeno na društvenim mrežama, gde ih dele istraživači koji od početka prate kretanje kovida-19 u Srbiji, na osnovu dostupnih statističkih parametara. Igor Smolić, koji se predstavlja kao stataktivista – a na koga se u svojim javnim izlaganjima povremeno poziva epidemiolog Zoran Radovanović kada govori o razvoju epidemijskih talasa – nedavno je objavio jednu takvu analizu. On kaže da po modelu koji koristi u najboljem scenariju za tri nedelje može se očekivati 10.000 zaraženih, u najgorem 17.000 inficiranih.

„Ono što sigurno vidimo u ovom talasu jeste da imamo najveći procenat pozitivnih u odnosu na testirane. Odnosno kada je tokom prethodnih talasa bio isti ovaj broj zaraženih, manji procenat njih nego sada je bio pozitivan. Stopa pozitivnosti trenutno je oko 30 odsto. Otprilike svaki treći testirani je pozitivan. Mi smo u vreme prethodnog omikron talasa imali i skoro 50 odsto pozitivnih u odnosu na testirane, ali to je bilo u samom piku, a mi smo sada i dalje u fazi rasta“, kaže Smolić, a prenosi Danas.

Prema poslednjim podacima SZO, u Evropi u poslednjoj nedelji registrovano je 2,7 miliona novoobolelih. Najveći broj zaraženih na milion stanovnika beleži se u Grčkoj – više od 5.000. Usred velikog talasa  nalaze se i Italija, Francuska, Nemačka…. zemlje u kojima je preko 1.000 novozaraženih na milion. U Srbiji je taj broj iznad 470 na milion.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ukazala je na porast broja zaraženih koronavirusom širom sveta i upozorila da bi u narednim nedeljama moglo doći do porasta broja hospitalizovanih i preminulih od kovid-19. Generalni direktor SZO-a Tedros Adhanom Gebrejesus na konferenciji za medije održanoj u Ženevi, govorio je o porastu broja zaraženih koronavirusom kao i trenutnim stanjem kada su u pitanju majmunske boginje. Gebrejesus je izjavio kako je u poslednjih šest nedelja broj novozaraženih gotovo udvostručen.

„U porastu je broj smrtnih slučajeva u vezi sa kovidom-19, iako ne tako brzo kao broj novozaraženih. Povećan broj zaraženih znači da bismo u narednim nedeljama mogli da imamo nove hospitalizacije i smrtne slučajeve“, rekao je generalni direktor SZO-a.

Epidemiolog dr Zoran Radovanović kaže da postoji važna razlika između Srbije i Zapadne Evrope.

„Kod nas je manje od 50 odsto vakcinisanih. Većina je primila vakcinu pre godinu dana tako da i zaštita koju imaju bledi“, napominje Radovanović, a prenosi Danas.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović kaže da se ovakva situacija mogla očekivati s obzirom na to da je sezona godišnjih odmora, mnogi putuju na more, ali i iz zapadne Evrope stižu građani koji su na privremenom radu.

„Pratimo situaciju. Da li je povoljno – nije, jer su ljudi na odmoru, više putuju, druže se. Postoji ozbiljan razlog za oprez, pojačano praćenje. Niko u Evropi ne preduzima neke posebne mere, ali mi u Srbiji moramo voditi računa jer smo ispod evropskog proseka po broju vakcinisanih. Moramo dobro da pratimo šta se dešava. Situacija nije za paniku, ali je za ozbiljan oprez i za ozbiljno praćenje“, naglasio je dr Tiodorović, a prenosi Juronjuz.

Tiodorović smatra da je broj zaraženih u ovom momentu sedam, osam puta veći od zvaničnog, jer mnogi inficirani nemaju nikakve simptome ili imaju blagu kliničku sliku, te se ne javljaju u kovid ambulante.

„U SAD, Velikoj Britaniji došlo je do zaravnjenja krive, ali na visokim brojevima. To će se desiti i kod nas, očekujem do polovine avgusta, ali videćemo na kojim brojevima. To sve moramo da pratimo, ali daleko je od toga da može da izazove težek scenario. Iza toga ćemo imati smanjenje broja zaraženih“, rekao je Tiodorović.

Komandant vojne kovid bolnice Karaburma pukovnik Ivo Udovičić izjavio je da je u toj ustanovi već puno pola kapaciteta, a da tek sledi vrhunac talasa sa 10.000 do 15.000 zaraženih na dnevnom nivou.

“Brine me da li će bolnice Karaburma i Batajnica biti dovoljne da zbrinemo pacijente iz Beograda u ovom letnjem periodu, a siguran sam da na jesen nećemo i da će neki veći kliničko-bolnički centri morati da uđu u kovid sistem”, rekao je Udovičić za Kurir.

Na sličnom tragu je i virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog instituta Milanko Šekler, koji je rekao da ćemo imati i do 15.000, pa čak i 20.000 zaraženih u danu, ali da je to očekivano budući da se novi sojevi koronavirusa mnogo lakše prenose, a samim tim i brže šire u populaciji.

„Nema ničega neobičnog da se novi sojevi brže šire, to je tačno. Za sada nema nagoveštaja da izazivaju težu kliničku sliku od do sada poznatih sojeva omikrona“, rekao je Šekler.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.