Koronavirus: Nestašica maski u Kragujevcu, jedan kupac kupio 300 komada…

0
Foto: Profimedia

U kragujevačkim apotekama zaštitnih maski nema “ni za lek”, a vlasnici prodajnih objekata tvrde da ih stalno poručuju ali da je nestašica i kod dobavljača.

U jednoj apoteci u naselju Erdoglija je agenciji Beta rečeno da je pre nekoliko dana jedan kupac kupio svih 300 hirurških maski.

Na pitanje zbog čega mu treba tolika količina, rekao je da ih šalje u inostranstvo.

Na koronavirus je u poslednjih deset dana testiran samo jedan muškarac koji je došao iz Kine i rezultati su bili negativni, rečeno je Beti u Institutu za javno zdravlje.

“On je imao kašalj i povišenu temperaturu, pa je podrvgnut testiranju na koronavirus na Infektivnoj klinici u Kragujevcu, a rezultati su negativni”, rekla je epidemiolog Instituta za javno zdravlje Ružica Atanasković.

Ona je navela da se od početka epidemije korona virusa u Kini nekoliko ljudi koji su se vratili iz te zemlje javilo Institutu u Kragujevcu zbog blažih tegoba.

Atanasković je kazala da su te tegobe ubrzo prošle i nije bilo potrebe da budu testirani na koronavirus.

Ona je rekla da nema mesta za paniku zbog korona virusa.

Dodala je da i dalje na području Kragujevca i Šumadije ima sezonskog gripa i respiratornih infekcija, za koje se očekuje da će biti u padu dolaskom lepšeg vremena.

Pozvala je gradjane da, ukoliko je to moguće, izbegavaju veće skupove i poštuju mere lične higijene, pre svega pranje ruku, ali i da održavaju prostor u kome borave.

(Beta)