Koronavirus može da preživi na koži i do devet sati: Etanol ga “ubije” za 15 sekundi

0
Foto: Profimedia

Koronavirus je na ljudskoj koži aktivan devet sati, pet puta duže od virusa gripa, utvrdili su japanski naučnici, a njihovo otkriće ponovno ukazuje na potrebu čestog pranja ruku da bi borba protiv pandemije COVID-19 bila što delotvornija.

Poređena radi, patogen koji prouzrokuje grip na koži preživljava oko nešto manje od dva sata, rezultati su studije objavljene u oktobru u časopisu “Clinical Infectious Diseases”, koju prenosi N1.

“Devetosatno preživljavanje SARS-CoVa-2 na ljudskoj koži, soja virusa koji prouzrokuje COVID-19 može da poveća rizik od njegovog prenosa kontaktom u poređenju sa virusom gripa tipa A, utičući tako na ubrzanje širenja pandemije”, upozoravaju japanski naučnici.   

U svojoj studiji testirali su uzorke kože uzete tokom obdukcijskog postupka otprilike jedan dan nakon pacijentove smrti.  

I koronavirus i virus gripa inaktiviraju se u roku od 15 sekundi primenom etanola koji se nalazi u sredstvima za dezinfekciju ruku.  

“Duže preživljavanje SARS-CoVa-2 na koži povećava rizik od prenosa kontaktom, ali redovna higijena ruku taj rizik može da umanji”, stoji u studiji.   

Studijom se podstiču preporuke Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o redovnom i temeljnom pranju ruku da bi se prenos virusa ograničio.  

Prema podacima AFP, od izbijanja pandemije u Kini krajem prošle godine do danas je u svetu evidentiran najmanje 1.105.691 smrtni slučaj od posledica kovida-19 i gotovo 39,4 miliona slučajeva zaraze.