Koronavirus može da opstane na površinama i 17 dana: Zabrinjavajući izveštaj američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti

0
Ilustracija: Profimedia

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštio je da Covid-19 može da opstane na površinama znatno duže od tri dana, kako se prvobitno smatralo, zapravo, i duže od dve nedelje, piše USA Today.

U novom izveštaju, CDC-a otkriva da su na površinama kabina na kruzerima pronađeni tragovi virusa, bilo da je reč o smeštajima pozitivnih osoba sa ili bez simptoma, nakon 17 dana od njihovog odlaska sa broda. Brod tek treba da bude dezinfikovan, navodi se.

Iako izveštaj ne govori o tome da li postoji prenošenje sa takvih površina na čoveka, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti je preporučio dalja ispitivanja u tom pravcu.

“Baš kao što komarci prenose malariju, a krpelji lajamsku bolest, kruzeri su širili koronavirus”, rekao je bivši direktor CDC dr Tom Friden.

Izveštajima se navodi da je koronavirus pronađen dugo po napuštanju kruzera među kojima su i “Dajmond princes” i “Grand princes”. Na brodovima je bilo više od 800 zaraženih, od kojih je preminulo deset osoba.

CDC navodi da su putnici “Dajmond princes” kruzera preneli bolest pre smeštanja u izolaciju i obolevanje posede dostiglo je vrhunac nakon što su uspostavljeni karantini.

Oko 17,9 odsto zaraženih nikada nije razvilo simptome, što bi po Centru za kontrolu i prevenciju bolesti moglo da bude objašnjenje za tako visoku stopu zaraze među putnicima i posadom.

Od 712 putnika i članove posade koji su bili pozitivni na koronavirus, čak 46,5 odsto njih ili 331 osoba bili su bez simptoma u vreme testiranja, navodi CDC, a prenosi CNN.

Što se tiče “Grand princes”, članovi posade su se verovatno inficirali prilikom prve plovidbe brodom, negde između 11. i 21 februara, na povratnom putovanju iz San Franciska, a zatim su tu bolest preneli putnicima na drugoj plovidbi. Drugo putovanje, kada je brod krenuo iz San Franciska 21. februara, obuhvatilo je većinu od 1.111 članova posade i 68 putnika s prvog putovanja.

Obustava plovidbe brodova dogodila se ranije tokom ovog meseca. Da li je ovo moglo da se uradi pre? “Postojala je zabrinutost zbog ekonomskog uticaja na industriju krstarenja koja je sprečila da se to sprovede”, navodi Friden. “Ne postoje uvek sukobi između javnog zdravstva i ekonomije, ali ovde su postojali stvarno.”