“Koronavirus je u Vuhanu prisutan još od avgusta”: Autori studije se pozivaju na “nagli porast” broja automobila ispred bolnica

0
Fotografije: Profimedia

Postoji mogućnost da je koronavirus u Vuhanu prisutan još od avgusta prošle godine, pokazalo je istraživanje koje se bazira na analizama satelitskih snimaka bolničkih parkirališta u Vuhanu i na osnovu javno dostupnih podataka na internetu, prenosi Gardijan.

Studija koju su sproveli istraživači iz bostonske Univerzitetske i dečije bolnice, pregledali su satelitske snimke od januara 2018. do aprila 2020. godine. Oni su primetili “nagli porast” broja vozila ispred bolnica od avgusta 2019. godine, sa vrhuncem tokom decembra, kada je javno počelo da se govori o prisutnosti novog virusu u Vuhanu. Između septembra i oktobra, kod pet od šest analiziranih bolnica je zabeležen najveći dnevni obim automobila u toku godine.

Prema istraživanju, povećanje broja automobila ispred bolnica u Vuhanu se podudaralo sa porastom pretraživanja pojmova “dijareje i kašlja” na kineskom internet pretraživaču Baidu. Dok se prtrage i upiti o kašlju podudaraju sa sezonom gripa, dijareja je karakterističan simptom koronavirusa.

“Povećani broj automobila na parkinzima ispred bolnica i analiza internet pretraga o kašlju ili dijareji, prethodili su zvaničnoj verziji o početku pandemije koronavirusa u decembru 2019. godine”, naveli su istraživači u studiji.

“Već u avgustu smo primetili porast pretraga o dijareji koja nije zabeležena u periodu sezonskog gripa ranijih godina”, takođe su naveli istraživači u studiji.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je studiju odbacilo, oceniviši je “krajnje apsurdnom”.

“Zaista smatramo da je apsurdno, zapravo, krajnje apsurdno izvoditi zaključak na osnovu površnih analiza o obimu vozila na parkingu ispred bolnica”, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine.

Autori studije, koja je i dalje u toku i pod stručnim nadzorom, priznaju da ne mogu potvrditi da li je povećan broj automobila na bolničkim parkinzima direktno povezan za zarazom koronavirusa.

Sezona sezonskog gripa, kao i druga ograničenja poput slabe rezolucije satelitskih snimaka i malog broja arhivskih snimaka Vuhana dodatno otežavaju potvrdu studije.

Međutim, autori analize naglašavaju njihovi dokazi podržavaju druge studije.

“Naša studija podržava drugo istraživanje koje ukazuje da se izbijanje zaraze dogodilo pre identifikacije na mokroj pijaci u Vuhanu. Ovi nalazi potvrđuju hipotezu da se koronavirus prirodno pojavio na jugu Kine i da je potencijalno već cirkulisao u Vuhanu”, naveli su autori studije.