Sve osobe koje su danas bile testirane u Srbiji na koronavirus, negativne su na taj virus, javio je Blic.

Preme nezvaničnim informacijama na koje se poziva Blic na Infektivnoj klinici, rezultati trojice muškaraca za koje se sumnjalo da su obolelli od ovog virusa, nisu zaraženi.

Reč je o trojici mušakaraca, dvojici koji su bili prvobitno hospitalizovani u Šapcu, i jednom slučaju iz beogradske opštine Vračar.

Prethodno je objavljeno da su dva pacijenta smeštena na Infektivno odeljenje bolnice u Šapcu zbog sumnje na koronavirus. Jedan pacijent je boravio na Tajlandu, a drugi se vratio iz Milana sa simptomima sličnim gripu, objavio je RTS.

Kako je potvrđeno u epidemiološkoj službi Zavoda za javno zdravlje, reč je o muškarcu starom 22 godine koji je dva meseca poslovno boravio u Milanu u Italiji, a u Šabac je stigao sa visokom temperaturom.

Prethodno je hospitalizovan i pacijent koji je boravio je na Tajlandu koji nije respiratorno ugrožen i koji ima simptome gripa.

A na beogradskoj opštini Vračar, građani su danas, u Njegoševoj ulici, primetili vozilo Hitne pomoći i bolničare u posebnoj zaštitnoj opremi poput onih koje se mogu videti na slikama iz delova sveta u kojima su zabeleženi slučajevi koronavirusa.

Hitna pomoć je za Blic objasnila da je pacijent prebačen na Infektivnu kliniku, a da od simptoma ima samo febrilnost, odnosno povišenu temperaturu. Dodali su da je pacijent došao iz rizičnog područja.

Zaraženo dvoje sprskih državljana sa kruzera Dajmond princes

Ranije danas, Ministarstvo spoljnih poslova Japana obavestili je šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića da je dvoje državljana Srbije, članova posade kruzera „Dajmond princes“ zaraženo koronavirusom.

“Iz Ministarstva spoljnih poslova Japana su nas danas obavestili da je dvoje od preostalih jedanaest državljana Srbije, članova posade na brodu ‘Dajmond princes’ testirano pozitivno na korona virus, to su S.O. (29) i M.T. (30)…“, naveo je Dačić.

Kako je rekao, Ambasada Srbije u Japanu je u stalnom kontaktu sa njima, svi naši državljani na ovom brodu imaju brojeve telefona naše ambasade u Japanu, kao i broj mobilnog telefona koje mogu da pozovu 24 časa, a ukazano im je i to da ukoliko budu smešteni u bolnicu potrebno je da traže da kontaktiraju ambasadu.

“Poslednja grupa putnika, koji su testirani pozitivno na virus, smeštena je u novootvorenu bolnicu oko 300 kilometara udaljenu od Tokija, u blizini Nagoje, gde postoji internet veza, tako da postoji mogućnost da i dvoje naših državljana bude smešteno u tu bolnicu, ukoliko bude bilo kapaciteta”, navodi se u saopštenju.

Lončar: Nema mesta za paniku

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da apsolutno nema razloga za paniku zbog koronovirusa, kao i da država čini sve što struka nalaže, ali i da građani treba da urade i ono što je do njih.

“Ipak ne može država sve, ne može niko umesto mene da češče nego obično pere ruke, ili da izbegava umesto mene zatvorene prostore gde ima dosta ljudi, potrebno je uzimati više vitamina”, rekao je Lončar za RTS.

On je apelovao na medije da se ne šire dezinformacije.

“Ne može niko da garantuje da neće doći koronovirus u Srbiju ali, kako kažem, sve ostalo zavisi od nas”, rekao je Lončar dodajući da je država i za takvu mogućnost “apsolutno spremna”.

On je najavio i poseban sajt koji će biti vezan za koronavirus i pozvao sve da se bave samo zvaničnim činjenicama i podacima.

Takođe, naglasio je da se preko 97-98 procenata ljudi koji dobiju koronavirus najnormalnije oporavi i nastavlja život bez problema.

Prema njegovim rečima, ugrožene su starije osobe koje imaju neke dodatne hronične bolesti.

Šef Svetske zdravstvene organizacija za Evropu Hans Kluge poručio je sa današnjeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je Srbija spremna za eventualnu pojavu koronavirusa.

Upozorenje „Batuta

Povodom širenja korona virusa u Evropi i svetu, Institut za javno zdravlja „Dr Milanović Batut“ savetuje građane Srbije da odlože planirana putovanja u sva područja u kojim je registrovan ovaj opaki virus, a to je šest zemalja, za sada.

To su takozvana područja intenzivne transimije virusa – Kina (naročito grad Vuhan i provincija Hubej), zatim Koreja, Singapur, Japan, Iran i Italija (posebno severna Italija).

Takođe, savetuje se da se putnici obavezno jave na broj telefona 064 8945 235 ukoliko dolaze iz tih područja.

Tакоđе, pоdručјеm intеnzivnе trаnsmisiје virusа sе smаtrа i кruzеr “Dajmod princes” којi је uкоtvljеn u luci Јокоhаmа u Јаpаnu, navodi „Batut“.

„Grаđаnimа Srbiје sе sаvеtuје dа оdlоžе plаnirаnа putоvаnjа u svа pоdručја u којimа sе rеgistruје intеnzivnа trаnsmisiја virusа SАRS-CоV-2 zbоg mоgućеg riziка оd zаrаžаvаnjа nоvim коrоnаvirusоm“, navodi „Batut“.

U saopštenju „Batuta“ navedeno je da se u Srbiji od juče primenjuju korigovani algoritmi za postupanje shodno razvoju epidemiološke situacija u svetu, posebno u Italiji, kao i na osnovu do sada stečenih saznanje karakteristikama infekcije i uzročnika.

A u regionu…

Danas je registrovan i prvi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Mlađem pacijentu, koji je boravio u Milanu između 19. i 21. februara, test na koronavirus pokazao se kao pozitivan i on je smešten na Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu.

Iz kompanije Ericsson Nikola Tesla potvrdili su da je mladić zaražen koronavirusom, a koji se nalazi u izolaciji u Zagrebu, njihov zaposleni.

„Ericsson Nikola Tesla potvrđuje da je osoba koja je zaražena koronavirusom i koja se nalazi u bolnici Fran Mihaljević u Zagrebu zaposleni u kompaniji. On je u sredu 19.2.2020. bio na godišnjem odmoru u Milanu na fudbalskoj utakmici. Zaposleni je u petak bio na radnom mestu u Zagrebu. Prema nama dostupnim informacijama od strane porodice, u nedelju 23.2.2020. primljen je u bolnicu sa simptomima bolesti, a naknadno je utvrđena prisutnost koronavirusa“, naveli su iz kompanije, prenosi Večernji.hr.

Koronavirusa u Bosni i Hercegovini i dalje zvanično nema, ali, kako tvrdi šef Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Rusmir Baljić, “nije pitanje hoće li korona doći u Bosnu i Hercegovinu, jer će ona sigurno doći”, prenela je Al Džazira.

Baljić je to izjavio na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu, koja je sazvana nakon sve učestalijih glasina o širenju korona virusa u BiH posle informacijama o prvom registrovanom slučaju u susednoj Hrvatskoj.

“Šire se panične informacije da ima zaraženih. Istina je da su u KCUS dovedena tri Kineza. Reč je o turistima koji su stigli u Bosnu i Hercegovinu sa simptomima prehlade”, rekla je generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Dodala je i to da ta tri državljanina Kine nisu došla iz regije pogođene korona virusom.

Ti turisti, koji su, kako je rečeno, od subote pod nadzorom KCUS-a, biće, kako je rekla, prebačeni u Kliniku za plućne bolesti Podhrastovi.

Komentara

  1. Tatjana Jokic
    26. februara 2020. 10:01

    Zamolila bih u ime svih gradjana RSRB da gospodin Loncar kaze pravo stanje. Dakle ja sam Student Vise medicinske skole u Zemunu. Prekljuce ( 24.2. 2020) kada sam trebala da imam praksu javljeno nam je od strane proseforke da se ne pojavljujemo na praki da su 2 osobe umrle na Infektivnioj. Takodje da se na Bezaniji nalaze 2 polu mrtve sa corona virusom. Takodje je rekla da je decko koji je iznesen na Vracaru zarazen a da se o tome cuti! Praksa nam je obustavljena do daljnjeg .

  2. Zorica jajovljevic
    26. februara 2020. 11:59

    Zasto nema u prodaji nano maski, nigde, vec je preporuka pranje ruku, Dali to znaci da svi oni Koji su zarazeni nisi prali ruke, a zasto svi oni kinezi I ostalim nose maske, spremaju mam kasarne a nema maski, uzas.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.