“Koronavirus direktan uzrok smrti kod 89 odsto Italijana preminulih sa kovidom-19”

0
Foto: Profimedia

Koronavirus je direktan uzrok smrti kod devet od 10 italijanskih žrtava obolelih od Covid-19, pokazuje studija objavljena u četvrtak koja baca novo svetlo na epidemiju koja je snažno zahvatila severne italijanske regije, piše N1.

Italija je od pojave prvih zaraza u februaru zabeležila oko 35.000 mrtvih.

Zdravstvene vlasti objavile su da su mnogi mrtvi imali drugih zdravstvenih tegoba što je pokrenulo žustru raspravu o tome je li koronavirus stvarni uzrok njihove smrti.

Studija koju su objavili Zdravstveni institut i Nacionalni zavod za statistiku ISTAT, pokazuje da je koronavirus direktan uzrok smrti kod 89 odsto italijanskih žrtava u pandemiji koronavirusa. Uzorak analiziranih smrtnih slučajeva bio je 4.942.

Preostalih 11 odsto imalo je koronavirus, ali su umrli zbog drugih bolesti, između ostalih, zbog kardiovaskularnih bolesti i demencije. Ipak, virus je mogao pogoršati njihovo stanje i ubrzati smrt.

Studija se temelji na broju smrtnih slučajeva zabeleženih krajem maja kad je Italija već popustila svoje stroge mere.

Upala pluća primećena je kod 79 odsto ljudi čija je smrt bila direktno povezana s koronavirusom i bila je najčešća komplikacija među zaraženima, uz druge respiratorne bolesti.

U izveštaju se dodaje da je Covid-19 bio koban i za neke ljude koji nisu imali nikakvih zdravstvenih problema.