“Koronavirus će do kraja aprila biti pod kontrolom…”: Kineski pulmolog o epidemiji

0
Beta - AP Photo/Ahn Young-joon

Kineski pulmolog Žong Nanšan rekao je danas da je uveren da će epidemija koronavirusa biti “stavljena pod kontrolu” do kraja aprila, dodavši da to što je virus otkriven u Kini, ne znači da odatle i potiče.

“Uz snažne mere koje je preduzela kineska vlada i zajedničkim naporima medicinara širom zemlje, uvereni smo da će epidemija u osnovi biti pod kontrolom do kraja aprila”, rekao je Žong novinarima u južnoj kineskoj provinciji Guangdžou, prenela je agencija Sinhua.

Žong je rekao da to što je prvi slučaj oboljevanja od bolesti COVID-19 otkriven u Kini, ne znači da novi koronavirus potiče iz Kine.

“Potrebna nam je veća međunarodna saradnja jer ovo nije nacionalna bolest, već se odnosi na sve ljude”, rekao je Žong i dodao da je Medicinski univerzitet u Guangdžouu ojačao saradnju sa stranim univerzitetima.

Najnovija istraživanja su pokazala da u disajnim putevima pacijenata zaraženih novim koronavirusom ima mnogo lepljive sluzi, rekao je Žong i dodao da opstrukcija disajnih puteva može dovesti do sekundarnih infekcija.

Stopa smrtnosti među kritičnim pacijentima u Vuhanu, epicentru epidemije, kreće se blizu 60 procenata, kaže Žong.

Stručnjaci traže rešenja za hipoksiju (manjak kiseonika koji dopire do tkiva), a neke nove metode pokazale su se efikasnim u Vuhanu u olakšavanju teškoća pacijenata pri disanju.

Na pitanje zašto su neki pacijenti, otpušteni iz bolnice posle inicijalnog oporavka, bili pozitivni na koronavirus na ponovnom testiranju, Žong je rekao da je COVID-19 nova zarazna bolest, čiji proces još nije poznat.

“Zasad ne možemo izvući apsolutni zaključak i moramo pažljivo pratiti njegov razvoj. Ali, po zakonima mikroorganizama, oni ljudi koji imaju dovoljno antitela više neće biti inficirani”, rekao je Žong.

(Beta)