Koronavirus se može proširiti u školskom okruženju i letnjim kampovima lakše nego što se prethodno mislilo, pokazalo je iskustvo ponovnog ovaranja školskih ustanova u pojedinim državama SAD i Izraelu, prenosi Gardijan.

Izveštaj američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) o širenju virusa u letnjem kampu u saveznoj državi Džordžija sugeriše i da dace – pa čak i asimptomatski slučajevi – mogu biti značajni prenosnici COVID-19 u široj zajednici.

Ove tvrdnje su u suprotnosti sa ranijim studijama u kojima je vladao konsenzus da deca retko prenose virus među sobom ili drugim ljudima.

Međutim, ove nedelje je čak 260 zaposlenih u jednoj od najvećih školskih ustanova u Džordžiji dobilo zabranu dolaska na posao zato što su pozitivni na koronavirus ili su bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

U jednom letnjem kampu u Džordžiji, na kom je – krajem juna – učestvovalo više od 600 mladih, oko 200 tinejdžera je bilo pozitivno na virus, pokazuje službeni izveštaj. Iako su poštovane sve sanitarne mere, uključujući i osoblje koje je nosilo maske za lice.

Jednako zbunjujuća, prema izveštaju CDC i zdravstvenih vlasti Džordžije, bila je činjenica – suprotno ranijim teorijama o širenju infekcije među decom – da su mladi, kao i oni koji su duže vreme bili u kampu, izloženi većem riziku od zaražavanja.

„Nalazi pokazju da se Sars-CoV-2 veoma proširio među učesnicima kampa, što je doprinelo daljem zaražavanju svih starosnih grupa u široj zajednici, uprkos naporima organizatora kampa da primene većinu preporučenih strategija sa sprečevanja širenja infekcije“, piše u izveštaju CDC i javnozdravstvenih vlasti Džordžije.

„Asimptomatska infekcija je bila česta i potencijalno je doprinela prenosu virusa. Ovaj izveštaj daje mnoštvo dokaza koji pokazuju da su deca svih uzrasta podložna infekciji koronavirusa i da igraju važnu ulogu u daljem prenošenju virusa, suprotno ranijim studijama“, piše dalje u izveštaju.

Takođe, ovi izveštaji su pokazali koliko se, zapravo, malo zna o širenju virusa među mlađom populacijom.

Epidemiolog sa Harvarda dr Vilijam Hanadž nedavno je objasnio da deo problema jeste u tome što je veliki broj država tokom prvog talasa pandemije rano zatvorio škole i vrtiće, ostavljajući malo mogućnosti za proučavanje potencijalnog širenja virusa među decom.

„Studije napravljene u domaćinstvima pokazale su da se deca retko zaraze i da retko prenose infekciju. Međutim, sve te studije počinju s identifikacijom osobe koja je zaražena, a zatim testiranjem osoba oko nje. Sada, jer deca imaju manju verovatnoću za ozbiljnu bolest ili simptome, to znači da će odrasla osoba biti identifikovana kao indeks slučaj. Onda se pretpostavlja, ukoliko se utvrdi da je dete zaraženo, da je odrasla osoba prenela infekciju. Takođe, zatvaranje škola onemogućilo je uspostavljanje kontakata među decom u velikom obimu. Dakle, tada nismo videli vrste interakcije koje se očekuju ponovnim otvaranjem škola“, rekao je dr Hanadž.

„Ako je stepen prenos virusa u zajednici na niskom nivou, onda su troškovi zatvorenih škola po decu mnogo veći nego da su škole otvorene. Međutim, ako je prenošenje virusa u zajednici veliko, ili se povećava, otvaranje škola može samo dodatno pogoršati situaciju. Na kraju, činjenica da deca u najvećem broju slučajeva nemaju simptome bolesti, pokazuje da je vrovatnije da ćete virus locirati tek kod odraslih, koji su bili u okruženju dece“, dodao je dr Hanadž.

Čini se da su nedavni događaji u Džordžiji veoma slični iskustvu Izraela sa ponovnim otvaranjem škola.

Izrael je na početku pandemije imao uspešan odgovor na širenje infekcije koronavirusom, najviše zbog strogih mera zatvaranja zemlje. Međutim, mere su postepeno ublažavane, a vlada je želela da zaustavi finansijsku krizu i roditelje vrati na posao, a decu u škole, što se i dogodilo početkom maja.

Međutim, već krajem tog meseca, koronavirus je ušao u učionice, a vlasti su bile primorane da zatvore stotinu škola pre letnjeg raspusta, stavljajući hiljade učenika i nastavnika u karantin.

U jednoj gimnaziji u Jerusalimu čak 153 učenika i 25 zaposlenih su bili pozitivni na koronavirus.

Izraelske zdravstvene vlasti su više puta upozorile na potrebu za poštovanjem mera socijalnog distanciranja u školama, na radnim mestima…

Međutim, dok je vlada uvela neke nove mere, poput zatvaranja tržnih centara, letnje škole su ostale otvorene.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.