Koronavirus u Srbiji: Nove odluke Kriznog štaba i novi epidemiološki podaci

0
Foto: Profimedia

U Republici Srbiji je do 15 časova 12. marta registrovano ukupno 507.959 zaraženih koronavirusom.

Od poslednjeg preseka testirano je 16.831 osoba koja je ispunjavala kriterijume za testiranje, a pozitivno je bilo 4.668 pacijenata.

Potvrđeno je da je preminulo 26 osoba, što je najviše preminulih od 12. januara.

Na respiratoru se nalazi 208 osoba.

Zasedao je Krizni štab

Na sednici Kriznog štaba usvojene su mere za predstojeći vikend prema kojima u subotu i u nedelju ništa neće raditi osim prodavnica prehrane, apoteka, zdravstvenih ustanova, benzinskih pumpi za točenje goriva, kioska i dostave hrane. Za razliku od prethodnog vikenda, mere stupaju na snagu u petak 12.03. u ponoć, prenosi Blic.

Pored srednjoškolaca koji će nastaviti da idu onlajn, od sledeće nedelje i stariji razredi osnovnih škola prelaze na onlajn nastavu.

Takođe, srednje škole biće onlajn i sledeće nedelje.

O režimu, odosno o merama koje će biti na snazi od ponedeljka, javnost će biti obaveštena u nedelju.

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da je britanski soj koronavirusa postao dominantan u zemlji i da će biti novih mera u suzbijanju širenja virusa.

Istakao je da je u Abu Dabiju dogovorio da se, zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Кinom, u Srbiji proizvodi vakcina protiv koronavirusa kineske kompanije “Sinofarm”.

Pored toga, proizvodnja ruske vakcine “sputnjik V” na Institutu Torlak počinje do 20. maja ove godine. Srbija će time postati prva zemlja na teritoriji Evrope gde će biti proizvedena ta vakcina, potvrđeno je na sastanku u Moskvi.

Raste broj zaraženih u Srbiji. Načelnica anestezije u КBC “Dragiša Mišović” Duška Ignjatović rekla je u izjavi za RTS da je najveći problem opuštanje građana.

“Mi kao da smo sa Novom godinom rešili da je to to, da smo se umorili od korone. Nije dovoljno da se vakcinišemo i da onda skinemo maske. Nije samo stvar donošenja mera, mere su donete, ali se one ne poštuju i ne kontrolišu”, istakla je načelnica anestezije u КBC “Dragiša Mišović”.