Korona presek: Manje od 2.000 zaraženih, preminulo 14 osoba

0
EPA-EFE/Jesus Diges

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 1868 novih slučajeva koronavirusa, dok je na kovid-19 testirano ukupno 12.761 građana.

Potvrđeno je da je preminulo 14 osoba.

Prema poslednjim informacijama, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se ukupno 46 pacijenata.

Gnjatović o novoj studiji: “Vakcina u kombinaciji sa zaražavanjem omikronom daje superimunitet”

Studija rađena od januara, kojom je kod 500 ispitanika proveravan odgovor antitela, pokazala je da imunizacija u kombinaciji sa zaražavanjem omikron sojem koronavirusa daje superimunitet, izjavila je direktorka Instituta za primenu nuklearne energije dr Marija Gnjatović.

“Od ranije se smatralo da blaži oblik bolesti kovid-19 dovodi do stvaranja manje antitela i da ona kraće traju, međutim, omikron soj je stvorio jako dobar i jako stabilan imunitet, rekla je direktorka INEP, a prenosi RTS.

“Studijom su obuhvaćeni i ispitanici koji nikada ranije nisu bili izloženi virusu, ali su stekli jako dobar antitelni odgovor i jako stabilan nakon omikrona”, navela je Gnjatović.

Kod ispitanika koji su šest meseci pre zaražavanja bili vakcinisani, a nisu imali dobar antitelni odgovor, nakon omikrona su stekli superimunitet, rekla je ona, navodeći kako se ispostavilo da su vakcine manje štitile kod omikrona, jer je bilo mnogo izmena u s-proteinu, koji je sastavni deo vakcina.

“Naš organizam pamti izloženost, čak i kada nije došlo do stvaranja antitelnog odgovora posle vakcinacije. Sada se rezultati vide, u kombinaciji vakcine i zaražavanja omikronom”, rekla je Gnjatović.

Trenutno je aktuelan deltakron soj virusa, koji je hibridna varijanta delta soja i omikrona.

Za sada se, kako je rekla Gnjatović, smatra da deltakron nije posebno opasan, iako može da se očekuje da se brže širi, jer ima s-protein kao omikron, a on je odgovoran za vezivanje za humane ćelije, zbog čega se brzo širi.

Do sada je mali broj ljudi zaražen ovom varijatnom, rekla je Gnjatović, a prenosi RTS.

“Prvi smrtni slučajevi posle godinu dana”: Novi talas korone u Kini

Kineske zdravstvene vlasti prijavile su danas dva smrtna slučaja od kovida-19, prvi put od januara 2021. godine, dok se zemlja bori sa porastom infekcija omikron sojem.

Sa današnjim umrlim, koji su registrovani u severoistočnoj provinciji Đilin, u Kini je od izbijanja epidemije ukupno umrlo 4.638 ljudi.

U zemlji je registrovano 2.157 novih infekcija, od kojih je većina u Đilinu. Pokrajina je uvela zabranu putovanja, a za prelazak grance je potrebna dozvola policije.

Kina je nastavila da sprovodi “nulta kovid” strategiju  koja se realizuje masovnim testiranjem i strogim zatvaranjem regiona gde se detektuju novi slučajevi infekcije.

S obzirom da se Kina sada suočava sa najgorom epidemijom od kraja 2019. godine, zvaničnici su obećali da će udvostručiti strategiju nulte tolerancije kako bi obuzdali trenutni porast.

Međutim, kineski lider Si Đinping je u četvrtak prvi put priznao teret mera, rekavši da Kina treba da traži “maksimalni efekat” uz “minimalne troškove” u kontroli virusa.

U Pčinjskom okrugu zaraženo 18 osoba

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju na kovid 19 testirane su 224 osobe sa teritorije Pčinjskog okruga.

Analize su pokazale da je 18 lica zaraženo koronavirusom. Od tog broja 8 je iz Vranja, 4 iz Surdulice, 3 iz Bujanovca, 2 iz Trgovišta i jedan iz Bosilegrada, prenosi RTS.