Korona po gradovima: U Pirotu nema pozitivnih, Beograd postaje žarište, ponovo ima najviše obolelih

0
Foto: Profimedia

Iako je danas broj novozaraženih znatno manji nego juče, a imajući u vidu da se vikendom manji broj građana koji sumnjaju da su zaraženi javlja na pregled kovid ambulantama, podaci ne bi trebalo da zavaraju.

Danas je registrovano 122 novopozitivnih, a juče 214. Najveći broj novih slučajeva zaraze danas je iz Beograda, čak 88, odnosno 72 odsto, objavio je Blic.

U Novom Sadu i Valjevu registrovano je po 7 slučajeva, u Prijepolju 3, dok je u drugim gradovima taj broj niži.

Zanimljivo je da su rezulati 16 uzoraka iz Pirotskog okruga, koji su stigli iz Laboratorije Instituta za javno zdravlje Niš, svi negativni na COVID-19, saoptštio je Zavod za javno zdravlje Pirot, preneo je Danas.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je u Beogradu više od 100 zaraženih na 100.000 stanovnika, dok je gledano za celu Srbiju, taj broj daleko manji – 30 na 100.000 stanovnika.

“Sada je nepovoljna situacija. Iz nesigurne je prešla u nepovoljnu. Nije tako u celoj Srbiji, ali Beograd vuče i povlači sve ostale”, istakao je Kon.

Kada je reč o ponovnom zatvaranju i pooštravanju mera, Kon je rekao to nije nemoguće.

“Iskreno se nadam da tako nešto neće biti na dnevnom redu. Činjenica je da moramo da poštujemo mere da bi tako nešto izbegli. Naglo pogoršanje nije nemoguće. Potencijal za prenošenje je trostruko veći nego što je bio, to ne možemo da ignrorišemo. Imamo bolju situaciju nego kod ostalih, a sa druge strane pogoršava se i to prvenstveno u Beogradu”, objasnio je on.