“Korona mrzi sunce, pomažu topla voda i grgoljenje, kako da perete veš…”: Internetom se širi post o suzbijanju zaraze koji uopšte nije tačan (i može da donese probleme)

0
Profimedia

Jedan Fejsbuk post, koji je podeljen stotinama hiljada puta, izneo je brojne tvrdnje o simptomima Covid-19 i načinima sprečavanja bolesti od kojih većina nisu tačne.

Mnogi mediji, kako u inostranstvu tako i kod nas, preneli su ovaj post. Nekada je izvor “italijanski lekar kojeg su angažovali Kinezi”, nekada “kolege srpskih lekara”, nekada “brat kuma moje mame…”

Iako je post uključivao neke osnovne savete koje bi trebalo slediti, on je takođe sadržao i tvrdnje koje su mogle da ubede ljude da veruju da nemaju Covid-19 iako imaju, ili je predlagao načine sprečavanja infekcije koji ne funkconišu.

Ukratko, neki od ovih “saveta” su potpuno nelogični, a mogu da budu i štetni, a neki su obični, ali svakako ne pomažu.

Sajt Fulfakt je bavio proverom istinitosti tvrdnji iznetih u postu, a tokom pisanja teksta.

Nakon što je prvi put objavljen ovaj članak, osoba koja je objavila post, uklonila je netačne tvrdnje. Međutim, kako je post već podeljen preko 300.000 pre nego što je došlo do tih izmena, Fulfakt se fokusirao na originalnu verziju teksta.

Tvrdnja: “Ako imate curenje iz nosa i ispljuvak, imate prehladu”

Istina: Imati curenje iz nosa i ispljuvak (gnoj iskašljan iz pluća) ne isključuje to da da imate Covid-19.

Tačno je da su rane studije novog koronavirusa otkrile da je curenje iz nosa (rinoreja u medicinskoj terminologiji) relativno neuobičajen simptom, ali neki pacijenti su ga imali.

I jedna druga studija otkrila je da je to češći simptom. Dakle, ako imate curenje iz nosa, još uvek možete imati Covid-19. Glavni simptomi Covid-19 su kašalj, visoka temperatura i nedostatak daha, ali američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) kaže da je “stvaranje ispljuvka” ređe, ali i dalje prijavljen simptom.

Studija objavljena u New England Journal of Medicine pokazala je da trećina obolelih od koronavirusa proizvodi ispljuvak. (U novoizređenoj verziji na Fejsbuku, ova tvrdnja je promenjena u „Ako imate curenje iz nosa i ispljuvak, MOŽETE imati prehladu / grip, nije nužno da ste uhvatili virus“ što je tačno.)

Tvrdnja: “Koronavirusna pneumonija je suvi kašalj bez curenja iz nosa.”

Istina: Izraz pneumonija opisuje oticanje plućnog tkiva. Obično ga uzrokuje bakterijska infekcija, a primećen je kod pacijenata Covid-19. Jedan od najčešćih simptoma Covid-19 je suvi kašalj. Ali kao što smo već rekli, imati curenje iz nosa ne isključuje Covid-19. (Izmenjena verzija posta uklonila je ovu tvrdnju.)

Tvrdnja: „Ovaj novi virus nije otporan na toplotu i biće ubijen temperaturom od samo 26/27 stepeni. Mrzi sunce. ”

Istina: Budući da je virus relativno, oni koji tvrde da imaju detalje o ovom specifičnom stanju toliko rano nakon otkrića virusa verovatno – izmišljaju.

Ono što možemo je da pogledamo srodne viruse. Koronavirus je porodica virusa koja zajedno uključuje prehladu, SARS i SARS-CoV-2 (virusne studije su otkrile da je drugi koronavirus, MERS, bio stabilniji na nižim temperaturama, a toplije i vlažnije okruženje je usporilo njegov prenos. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da je koronavirus termolabilan, što znači da je podložan normalnim temperaturama kuvanja (70 stepeni).

Uprkos tome, važno je znati da izlazak na sunce malo štiti od virusa i bolje je da se koncentrišete na temeljno pranje ruku. Neke zemlje sa potvrđenim slučajevima koronavirusa imaju topliju klimu gde je temperatura često iznad 27° C. (Izmenjena verzija posta uklonila je ovu tvrdnju, ali ona se još može naći na domaćim sajtovima.)

Tvrdnja: “Ako neko kine, potrebno je oko 10 stopa pre nego što padne na zemlju i više nije u vazduhu.”

Istina: Ne postoje dokazi da se virus SARS-CoV-2 (koji izaziva Covid-19) različito širi nego ostali koronavirusi, koji se mogu preneti kapljicama proizvedenim kašljem i kijanjem. Teško je reći tačno koliko se kapljice šire kada kinete, jer to zavisi od faktora poput vlage i temperature. Istraživanja sa MIT-a poslednjih godina pokazala su da kapljice kijanja mogu da se šire nekoliko metara od osobe koja kija. NHS kaze da treba da pokrijete usta i nos maramicom ili rukavom, ali ne i rukama kad kinete, a korišćenu maramicu bacite kantu i nakon toga operete ruke. (Iz nove verzije posta uklonjena je ova tvrdnja.)

 Tvrdnja: „Ako padne na metalnu površinu, živeće najmanje 12 sati – pa ako dođete u kontakt sa bilo kojom metalnom površinom – operite ruke što pre možete bakterijskim sapunom.“

Istina: SZO kaže da „Studije sugerišu da koronavirusi (uključujući preliminarne informacije o virusu COVID-19) mogu da ostanu na površinama nekoliko sati ili do nekoliko dana. „To se može razlikovati u različitim uslovima (npr. Vrsta površine, temperatura ili vlažnost okruženja).“ Ne znamo koliko dugo virus koji uzrokuje Covid-19 može preživeti na površinama, ali dobro pranje ruku sapunom je dobar savet da sprečite da pokupite klice sa površine. (Izmenjena verzija posta uklonila je ovu tvrdnju.)

Tvrdnja: „Na tkanini može preživeti 6-12 sati. Normalno sredstvo za pranje veša će ga ubiti. ”

Istina: CDC preporučuje da ljudi koji su u istom domaćinstvu kao i oni sa Covid-19 ili neko za koga se sumnja da ga ima, ili oni koji su im intimni partneri ili ih neguju, treba da skidaju i peru prljavu odeću i nose rukavice za jednokratnu upotrebu prilikom rukovanja.

Kaže se: „Uopšteno, [koristite] normalan deterdžent za veš prema uputstvima za veš i temeljno ga osušite koristeći najtoplije temperature preporučene na etiketi odeće.“

Nije pronađen nijedan pouzdan izvor koji bi tačno rekao koliko dugo virus može da preživi na tkanini. Na blogu, instruktor medicine sa Harvarda Tod Elerin piše: “Trenutno nema dokaza da se COVID-19, novi koronavirus, može preneti sa mekih površina poput tkanine ili tepiha na ljude.”

Tvrdnja: „Pijenje tople vode efikasno je za sve viruse. Pokušajte da ne pijete tečnost sa ledom.”

Istina: Ne postoji bilo kakav naučni dokaz da topla voda može izlečiti ili sprečiti bolesti koje izazivaju virusi, iako topli napici mogu biti prijati onima koji pate od kašlja i prehlade.

Tvrdnja: “Često perite ruke jer virus može da živi na vašim rukama 5-10 minuta, ali – tokom toga se može puno dogoditi – možete trljati oči, nehotice dirati nos i tako dalje”

Istina: Dobro pranje ruku je često i dobar savet. Nije jasno koliko dugo virus može da „preživi“ na vašim rukama, pogotovo ne do u minutu. Ali post je tačan kada govori da je trljanje očiju, usta ili nosa problematično ako niste oprali ruke, jer su ove oblasti prvobitno ulazak za viruse i bakterije.

Tvrdnja: „Takođe bi trebalo da grgoljite kao prevencija. Dovoljan je jednostavan rastvor soli u toploj vodi. ”

Istina: O ovoj tvrdnji su pisali i drugi koji se bave proverom činjenica, a koja je pripisani respiratornom stručnjaku Cong Nanšanu, ključnoj figuri tokom epidemije SARS-a. Bolnica u kojoj je radio razotkrila je glasine putem posta na ne društvenoj mreži Veibo. Grgoljenje slanom vodom NHS preporučuje odraslim osobama sa suvim grlom, ali samo za ublažavanje simptoma nakon što ih dobijete, a ne kao preventivnu meru.

SZO je rekla da ne postoje dokazi da slana voda može sprečiti Covid-19.

(U ažuriranoj verziji posta, ovo je promenjeno tako da glasi „Grgoljenje slanom vodom preporučuje NHS za odrasle koji imaju suvo grlo, ali samo za ublažavanje simptoma nakon što ih dobije, ne kao preventivnu meru“ .)

Tvrdnja: SIMPTOMI

Prvo će inficirati grlo, tako da ćete imati suvo grlo u trajanju od 3/4 dana

Virus se zatim meša sa nazalnom tečnošću koja ulazi u traheju, a zatim u pluća, izazivajući upalu pluća. To traje otprilike 5/6 dana.

Uz pneumoniju dolazi do povišene telesne temperature i otežanog disanja.

Zapušenost nosa nije poput uobičajene. Osećate se kao da se davite. Tada je neophodno da odmah potražite pomoć lekara telefonom-ne idite kod lekara.”

Istina: Generalno, ovo je otprilike tačan opis uobičajenih simptoma Covid-19, mada neki pacijenti mogu imati druge simptome i vreme pojave tih simptoma može se razlikovati. CDC kaže da je prijavljeno suvo grlo “kod nekih pacijenata”. Češće simptomi uključuju temperaturu, kašalj, bol u mišićima i gubljenje daha, kako tvrdi post.

Ipak, neće svi koji imaju Covid-19 dobiti upalu pluća. NHS ne pominje zapušenost nosa koja se „oseća kao utapanje“ kao specifičan simptom za Covid-19.

Post je tačan u delu gde savetuje da pozovete nadležnu zdravstvenu ustanovu ako mislite da imate virus, a ne da lično posećujete lekara opšte prakse ili bolnicu.