Korona kriza potresa Severnu Makedoniju: Lekari napuštaju bolnice, smena ministra zdravlja zahtev opozicije

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Najveća opoziciona partija Severne Makedonije, VMRO-DPMNE, zatražila je danas ostavku ministra zdravlja Venka Filipča zbog velikog porasta broj zaraženih kovidom, ocenivši da nije sposoban da se izbori s epidemijom.

U saopštenju se navodi da je 386 juče potvrđenih slučajeva zaraze naveći broju Severnoj Makedoniji u jednom danu od početka epidemije, i da je za samo jednu sedmicu, 2-9. oktobra, registovano više od 2.000 novih slučajeva zaraze.

“Broj zaraženih u poslednnjih sedam dana dokaz je da Filipče nema ni kapacitet, ni strategiju da se izbori sa tim zlom. Umesto realne borbe s koronavirusom, od (premijera Zorana) Zaeva i Filipča imamo samo jeftini PR za svakodnevne političke poene”, smatra VMRO-DPMNE.

Stranka Hristijana Mickoskog suprotstavila se najavljenim merama za sprečavanje širenja koronavirusa: ograničavanje na četiri gosta privatnih poseta, okupljanja i proslava, kao i okupljanja napolju od 22.00 sata do ujutro, takođe na četvoro.

“Poslednjih nekoliko dana imamo galopirajuće brojeve, a sve što radi Zaev je kršenje ustavnih prava građana”, kaže se u saopštenju najveće makedonske opozicione paertije.