“Korona će opet naći sve ljude, a zaštićeni će biti samo vakcinisani…”

0

(Beta) – Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler izjavio je danas da će koronavirus u narednom periodu opet “naći sve ljude”, ali da će zaštićeni biti samo oni koji su se vakcinisali.

Šekler je za Radio televiziju Srbije rekao da se stopa imunizovanih “zaglavila” na 48 odsto i ocenio da su građani Srbije skloni, kao u sportu, da povedu a da onda izgube.

“Stali smo kod radno sposobnog stanovništva, kod mlađih osoba, za koje smo govorili da nisu prioritet za vakcinaciju, što je tačno. Međutim, vreme se promenilo, stariji i ugrožene grupe su zavrišili svoj deo posla, sada se treba okrenuti mlađima”, istakao je on.

Šekler je rekao da nevakcinisane treba motivisati da se imunizuju.

“Virus će ih naći sve (građane). Ljudi koji se nisu vakcinisali postaju rezervoar virusa u kojem može da se širi i bezbedno boravi. Mi vakcinisani smo mu veliki problem, ali će ići sa nevakcinisanog na nevakcinisanog”, ocenio je on.

Naveo je da se mutacije virusa javljaju u zemljama u kojima nema kontrolisanog kretanja virusa, poput Brazila i Indije, ali je dodao da je Srbija po tom pitanju bezbedna jer nema puno stanovnika.