“Koristeći retoriku Miloševićevog portparola, ponovo se umešao, grubo i opasno…”: Crna Gora osudila Dačićevu izjavu

1
Beta - Roman Pilipey/Pool Photo via AP

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Crne Gore najoštrije je osudilo izjavu šefa diplomatije Srbije Ivice Dačića da “dolazimo u situaciju da maltene počinje bratoubilački rat Srba i Crnogoraca”, i savetovalo mu da se priseti značenja pojma diplomatija i da deluje u skladu sa tim.

“Dačić se, koristeći retoriku Miloševićevog portparola iz ’90-tih, na ovaj način još jednom, neodgovorno, grubo i opasno umešao u unutrašnja pitanja Crne Gore, pri čemu, očigledno, zaboravlja koju funkciju obavlja i šta ta funkcija podrazumeva”, kazali su iz crnogorskog ministarstva, a prenela je RTCG.

Kako je iz ministarstva istaknuto, uprkos kontinuiranim verbalnim napadima na Crnu Goru iz Srbije, zdravlje građana je apsolutni prioritet države Crne Gore, a kako je ocenjeno, Dačić je ovog puta nadmašio sam sebe.

“Ne potcenjujući njegovo ratno iskustvo i doprinos upravo bratoubilačkom sukobu i konfrontaciji Srbije sa svim svojim susedima u godinama raspada Jugoslavije, ali i kapacitet da i u godinama nakon toga često istupa na ekskluzivno nacionalističjoj platformi, ovog puta je nadmašio samog sebe”, navelo je MVP.

Istakli su da je, samo zbog toga što su u skladu sa merama NKT nadležni, nakon, kako su kazali, ne malo uzdržavanja, i u skladu sa Ustavom i zakonom preduzeli neophodne mere da bi sačuvali zdravlje i živote gradjana i teško stečene rezultate u borbi protiv pandemije, procesuirajući sve one koji su se ponašali neodgovorno i protivzakonito, ministar spoljnih poslova Srbije proglasio opasnost od bratoubilačkog rata i to u drugoj zemlji, u čije unutrašnje stvari ne bi smeo da se meša.

“U Crnoj Gori svi njeni građani, bez obzira koje su nacionalnosti i veroispovesti imaju svoja prava i obaveze, kao što i država Crna Gora štiti i brine o svim svojim građanima bez obzira na njihovo nacionalno osećanje. Uprkos kontinuiranim verbalnim napadima na Crnu Goru iz Srbije, koji su izgleda jedan od aduta za predstojeću izbornu utakmicu, još jednom napominjemo da je zdravlje građana, u ovom momentu, apsolutni prioritet države Crne Gore”, poručuju iz MVP-a.

Postupanje verskih velikodostojnika koji su, kako navode, na ovaj način doveli u pitanje sve što je sada uradjeno, pokazalo je da su njihovi prioriteti u ovoj situaciji drugačiji.

Istovremeno, kako su ocenili iz MVP-a Crne Gore, poznati akteri iz susedne države koriste svaku priliku da se najoštrije obračunavaju sa Crnom Gorom, ne poštujući njeno pravo da kao suverena država uredjuje unutrašnja pitanja.

“Takođe, drugi organi Republike Srbije treba jednom za svagda da imaju na umu da je Crna Gora, nakon skoro čitavog jednog veka, puno odricanja i teških političkih borbi, uspela da povrati svoju nezavisnost i da danas, kao uvažena članica NATO i predvodnik procesa integracije u EU na Zapadnom Balkanu, nikad nikome više neće dopustiti neku novu Podgoričku skupštinu”, navodi se u reagovanju MVP-a.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Nemozete da zamerite nista coveku sa politickih nauka a on moze sve politicarima sa ulice,pogotovo onima koji su fakultete zavrsili sa sesticom.

Comments are closed.