“Korak po korak pobedićemo ovaj virus…”

1
Mila Drumeva / Alamy / Alamy / Profimedia

Velika Britanija je postala prva zemlja u svetu koja je odobrila vakcinu protiv koronavirusa kompanija Pfizer i BioNTech.

Britanski regulator MHRA naveo je da je vakcina, koje je efikasna oko 95 odsto u borbi protiv kovida, bezbedna za upotrebu, preneo je BBC.

BBC navodi kako bi vakcinacija prioritetnih grupa ljudi mogla početi već za nekoliko dana.

Velika Britanija je naručila 40 miliona doza, a s obzirom na to da bi svako trebalo da primi dve doze, to će biti dovoljno za 20 miliona državljana. Još 10 miliona doza će biti naručeno uskoro.

Ministar zdravlja Velike Britanije Met Henokok na Tviteru je napisao da je “pomoć na putu”.

“Pomoć je na putu sa ovom vakcinom, i to sada sa sigurnošću možemo reći. NHS će započeti sa vakcinacijom početko sledeće nedelje”, napisao je Henkok.

Istakao je “vakcina ne bi bila odobrena da nije klinički sigurna”

On je dodao da će postojati tri modela vakcinacije širom Velike Britanije – u bolnicama, u centrima za vakcinaciju i u zajednici.

“Većina bolnica ne bi trebalo da ima problema sa skladištenjem vakcine”, rekao je Hekok.

Kada je reč o centrima za vakcinaciju, kako je rekao, oni će biti postavljeni širom zemlje.

“Lekari opšte prakse, farmaceuti i drugi zdravstveni radnici će pomoći ljudim da se vakcinišu u zajednici. Međutim, zbog činjenice da vakcinu treba čuvati na minu 70 stepeni Celzijusovih, to će biti teže”, rekao je Henkok.

Voditelj jutarnjeg programa na BBC-u Pirs Morgan je predložio ministru zdravlja da se se vakciniše u programu uživo, kako bi poslao važnu poruku o potrebnosti vakcinacije.

“Da, poneću vakcinu sa sobom, Pirs”, rekao je Henkok.

On je istakao da su druge vakcine, poput Oksfordove, prikladnije za uvođenje u zajednicu, zbog lakših uslova skladištenja. Henkok je istakao da se za vakcinu Univerziteta Oksford i kompanije AstraZeneca takođe čeka odobrenje regulatornog tela.

Henkok je rekao da će mere ograničenja ostati na snazi i narednih nekoliko meseci.

“U daljini vidimo zoru, ali moramo proći još mnogo toga do jutra”, slikovito je opisao Henkok.

Upitan kada bi život mogao da se vrati u normalu, odgovorio je da treba biti obazriv, ali da je on optimističan.

“2020. je bila grozna godina, ali 2021. će biti puno bolja”, rekao je Hekok.

“Međutim, treba biti strpljiv. Ionako moramo napraviti razmak od tri nedelje između dve doze. Ipak, uveren sam da će od proleća, Uskrsa i tokom leta stvari krenuti na bolje. Imaćemo leto kao svake prethodne godine, izuzev 2020., u kom ćemo uživati”, dodao je on.

Dodao je da će to kada će početi vakcinacija, zavisiti od starosnog doba. Najpre će biti vakcinisani stariji od 80 godina u staračkim domovima.

Izvršni direktor NHS-a Engleske ser Simon Stivens rekao je da će program imunizacije stanovništva biti “najveća kampanja vakcinacije u istoriji zemlje”.

“Ovo je važan korak u našem odgovoru na pandemiju koronavirusa i bolnice će uskoro započeti prvu fazu najveće kampanje vakcinacije u istoriji naše zemlje”, saopštio je Simons.

Britanski premijer Boris Džonson opisao je danas, kao “fantastičnu” vest, da je Velika Britanija odobrila vakcinu Pfizerovu vakcinu protiv koronavirusa, koja će biti dostupna od sledeće nedelje.

“Zaštita od vakcine će nam omogućiti da se vratimo našim životima i pokrenemo ekonomiju”, napisao je na Tviteru britanski premijer.

Takođe, kompanija Pfizer je pozdravla odobravanje vakcine od strane Velike Britanije. 

“To odobrenje je cilj kojem smo težili još od kada smo prvi put izjavili da će nauka ponovo pobediti. Čestitamo MHRA na sposobnosti da pažljivoj oceni i odluci da na vreme zaštititi stanovništvo UK”, rekao direktor kompanije Albert Burla.

Ministar za vakcinaciju Velike Britanije Nedim Zahavi objavio je na Tviteru “da će proces vakcinacije početi sledeće nedelje”.

“Pobrinite se da budemo pažljivi. Korak po korak ćemo pobediti ovaj virus”, rekao je Zahavi.

Pfizer i BionTech su proizveli najbržu vakcinu u istoriji. U samo 10 meseci došli su od koncepta do realizacije, a prošli su iste razvojne faze kao u uobičajenom procesu proizvodnje koja može trajati i deset godina.

V.d. ministra zdravlja Škotske Gregor Smit istakao je da je odobrenje vakcine “predivna vest”.

“Prva od nekoliko vakcina u pripremi počinje da menja našu budućnost”.

Dodao je da će u Škotskoj svi stariji od 18 godina moći da se vakcinišu, a to je 4,4 miliona ljudi.

Kako znamo da je vakcina bezbedana?

Pfizer i BionTech su proizveli najbržu vakcinu u istoriji. U samo 10 meseci došli su od koncepta do realizacije, a prošli su iste razvojne faze kao u uobičajenom procesu proizvodnje koja može trajati i deset godina.

PFizero i BionTech vakcina je takozvana mRNA vakcina koja koristi sićušne fragmente genteskog koda virusa COVID-19 kako bi “naučila” telo kako da se odbrani od infekcije i stekne imunitet.

mRna vakcina nikada ranije nije bila odobrena za upotrebu na ljudima, iako je korišćena u kliničkim ispitivanjima.

Kako napraviti bezbednu vakcinu je prvo pitanje koje naučnici postavljaju kada počnu sa istraživanjima i testiranjima.

Ispitivanja bezbednosti započinju u laboratoriji, ispitivanjima ćelija i testiranjem na životinjama, pre nego što se krene sa kliničkim ispitivanjima na ljudima.

Opšte načelo je da da se u sledeću fazu prelazi samo ako nema bezbednosnih problema .

Sve dok su ti podaci iz laboratorija u redu, naučnici mogu proveravati delotvornost i efikasnos vakcine. To uključuje testiranje velikog broja dobrovoljaca.

Takođe, celokupan rad i nalazi se proveravaju i od strane nezavisnih tela.

Kao i u slučaju Pfizerove vakcine, koja je prva dobila odobrenje za hitnu upotrebu, tek kada vakcina dobije odobrenje regulatornih tela, može se započeti proces vakcinacije stanovništva.

1 KOMENTAR

  1. Bravo majstori ! Velika Britanija je uvek bila velika nacija iako prema nama nikada nisu bili džentlmeni ni blizu, ali realno je da svako štiti sebe. EU će većati za mesec dana, ma naravno, gde se žurimo, ima vremena dok umre još koja desetina hiljada ljudi.

Comments are closed.