Koordinator Evroprajda: “Kad je izašla vest o Kosovu bilo je jasno o čemu se radi”

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Evroprajd će biti održan 17. setembra, izjavio je koordinator te manifestacije Marko Mihailović. Evroprajd ne može da otkaže niko osim organizatora, naglasio je on i najavio da će se žaliti ukoliko im policija zabrani okupljanje. Odluku vlasti vidi kao političku kalkulaciju. Kad je izašla ova vest za sređivanje dokumenata na prelazima sa Kosovom, bilo mi je jasno da smo mi iskorišćeni za jednu vrstu spina, rekao je Mihailović.

„Evroprajda će biti, 17.9. u pet popodne izlazimo posle 21 godine borbe za bolji položaj LGBTI+ osoba u društvu. Taj protest dug 21 godinu je minimalne promene doneo, sve te promene su bile u Beogradu. Evroprajd smo 2019. osvojili u nadi da ćemo dati priliku našoj zemlji da shvati koliko je važno da reaguje na kršenje ljudskih prava u sopstvenoj zemlji, na nereagovanje institucija, na zakonski neregulisan status koji nam pravi ozbiljne probmele. Ono što se juče desilo je suprotnost svemu tome“, rekao je Mihailović komentarišući odluku Vlade da zabrani održavanje Evroprajda, prenosi N1.

Takva odluka je, prema njegovim rečima, bila iznenađenje budući da se Evroprajd sve vreme priprema u koordinaciji sa državnim organima sa kojima je poslednji sastanak održan u četvrtak, kada nije bilo ni naznake da će do ovakve odluke doći.

Mihailović je ocenio i da je svima jasno da se radi o političkom kalkulisanju vlasti.

„Meni je bilo sve jasno kad je izašla ova vest za sređivanje dokumenata na prelazima sa Kosovom, bilo mi je jasno o čemu se radi. Znači sad je potrebno malo drame oko Evroprajda da se minimizuje ta vest, i da ti svi traciconalisti i branitelji ne znam ni ja kakvih vrednosti nasilja i mržnje, se ne okrenu protiv vlasti za te stvari, tako da smo mi iskorišćeni za jednu vrstu spina“, istakao je.

Dodao je i da organizatori Evroprajda „neće to da trpe“ i da neće odustati, i pozvao je sve građane da im se pridruže, jer se u ovom slučaju ne radi samo o LGBTI+ pravima, već dostojanstvu svih građana ove države.

Kad država ništa ne radi, ta srećnija vremena nikada neće ni doći

Komentarišući izjavu predsednika Aleksandra Vučića da će Evroprajd biti održan u „neko drugo, malo srećnije vreme“, Mihailović je rekao da tih srećnijih vremena nikada neće doći, jer da bi do njih došlo vlast treba nešto da uradi.

Zasad se, kako je ukazao, sve svodi na puka obećanja „sa malo manje, ili malo više homofobije“.

Objasnio je i da niko osim organizatora ne može da otkaže ili odloži Evroprajd, već da policija samo može da zabrani okupljanje, o čemu zasad nisu dobili nikakvu odluku, ni pismeno, ni usmeno.

Ukoliko policija ipak zabrani okupljanje, Mihailović je najavio da će organizatori podneti žalbu na tu odluku na koju MUP ima rok od 24 sata da odgovori. Ukoliko policija ostane pri stavu o zabrani okupljanja, organizatori Evroprajda će se obratiti Ustavnom sudu koji mora da donese odluku pre održavanja zakazanog događaja.

„Paradoks je da se ova najava desila isti dan kada je najavljen novi mandat premijerke koja je lezbejka“, ocenio je Mihailović.

Podsetimo, Vlada Srbije saopštila je juče da smatra da u ovom trenutku ne postoje uslovi za bezbedno održavanje Evroprajda u Beogradu, koji je najavljen za 17. septembar.

Prethodno je predsednik Vučić saopštio da će Evroprajd biti otkazan.