Konzervativni radio voditelj preminuo od posledica koronavirusa: “U svojim emisijama umanjivao značaj vakcinacije…”

0
Printscreen/YouTube/ NewsChannel 5

Fil Valentin, konzervativni voditelj radio emisije sa sedištem u Nešvilu, koji je u svojim emisijama dovodio u pitanje kampanju vakcinacije u Sjedinjenim Državama, kao i politiku Bele kuće da se protiv koronavirusa vakcinišu svi punoletni Amerikanci preminuo je u subotu, objavila je radio stanica na kojoj je Valentin bio zaposlen, preneo je CNN.

Valentin je preminuo u 62. godini, a njegova smrt usledila je više od mesec dana nakon što je voditelj objavio da mu je dijagnostikovan koronavirus. U svom programu, Valentin je više puta umanjivao značaj vakcinacije protiv koronavirusa. Kako prenosi CNN, prošlog decembra je u emisiji izjavio da veruje kako su njegove lične šanse da premine od kovid-19 “verovatno manje od jedan odsto”.

Krajem jula kada je njegova porodica objavila da je Valentin hospitalizovan i da je njegova klinička slika “veoma teškom”. Istakli su da boluje od “kovid pneumonije i pratećih nuspojava”. Tada su poslali poruku.

„Fil bi želeo da njegovi slušaoci znaju da, iako nikada nije bio antivakser, žali što se više nije zalagao za vakcinaciju. Raduje se što će moći energičnije da zastupa tu poziciju čim se ponovo vrati na posao”, napisao je njegov brat Mark 22. jula, piše CNN.

“Moj brat sada shvata da je to što nije dobio vakcinaciju verovatno za posledicu imalo da se mnogi drugi ne vakcinišu. Kaje se zbog toga”, rekao je Mark u intervju za CNN.