Konvoj podrške Donaldu Trampu u Izraelu: Krenuli iz Tel Aviva na miting u Jerusalim

0
(Beta/AP Photo/Maya Alleruzzo)

(Beta) – Konvoj vozila ukrašenih zastavama SAD i transparentima “Tramp 2020.” stigao je danas iz Tel Aviva u Jerusalim na miting podrške predsedniku SAD ispred Ambasade te zemlje pred predsedničke izbore u SAD iduće nedelje.

Dvadesetak vozila je bilo u konvoju na poziv organizacije “Republikanci u inostranstvu – Izrael” koja procenjuje da u gtoj zemlji živi 300.000 državljana SAD.

I dok se očekuje da će Jevreji u SAD velikom većinom glasati za kandidata Demokratske stranke za predsednika, Džoa Bajdena, u Izraelu je popularan Tramp koga je premijer Benjamin Netanjahu nazvao “najvećim prijateljem” koga je Izrael ikada imao u Beloj kući.

U konvoju su većinom bili doseljenici iz SAD i aktivisti Netanjahuovog konzervativnog Likuda.

Tramp je tokom svog mandata učinio više poteza koje je Izrael pozdravio, počev od priznanja Jerusalima kao glavnog grada Izraela krajem 2017. i naredne godine premeštanja Ambasade SAD iz Tel Aviva u Jrusalim.

Predsednik SAD je takođe priznao izraelsku aneksiju Golanske visoravni, ublažio stav u odnosu na širenje jevrejskih naselja na okupiranojj palestinskoj zemlji, a nedavno je isposlovao dogovore o normalizaciji odnosa Izraela i tri arapske zemlje.