U rimokatoličkim crkvama širom Poljske u nedelju se na bogosluženjima čita pismo poljskih biskupa u kome izražavaju stid što nisu učinili dovoljno da spreče neke sveštenike da napastvuju decu, dok su pojedini crkveni velikodostojnici zločine i krili.

„Nema reči da izrazimo naš osećaj stida zbog seksualnih skandala sa učešćem sveštenika. Oni su povod za veliko ogorčenje i zavređuju celovitu osudu a takođe surovo kažnjavanje krivaca ili osoba koje su im pomagale da se to sakrije“, napisali su poljski biskupi u pismu vernicima za današnje mise.

Pismo „Empatija i odgovornost“ biskupi su sastavili na sastanku konferencije Episkopata Poljske kao prvu reakciju na novi dokumentarni film Tomaša Sekjelskog o sveštenicima pedofilima koji se suočavaju sa sada odraslim žrtvama, nekada dečacima i devojčicama koje su seksualno zlostavljali.

„Nismo učinili sve da sprečimo zločine“, navodi se na početku pisma vernicima.

Film koji je uzdrmao poljsku javnost, neki konzervativni poljski katolički velikodostojnici pokušali su da okarakterišu kao napad na celu Poljsku katoličku crvu. Međutim, film se u pismu spominje kao potresno svedočanstvo koje je Poljskoj katoličkoj crkvi otvorilo oči koliko su ogromne bile patnje napastvovane dece.

„Za mlade koji iskreno traže boga, seksualni skandali sveštenika su težak ispit vere i povod za veliko ogorčenje. Razočaranje i ogorčenje je utoliko veće i bolnije zato što su deca umesto brižne ljubavi bila izloženi nasilju i brutalnom gaženju dostojanstva deteta. Od svog postanka hrišćanska zajednica na takvo ponašanje gleda kao na težak greh“, napisali su biskupi.

Na skandal sa pedofilima i mantijama reagovala je hitro i vladajuća konzervativna stranka Pravo i Pravda, koja uživa podršku Poljske katoličke crkve, posebno njenog konzervativnog krila, optužujući proevropsku opoziciju da nije učinila ništa da se suzbije seksualno zlostavljanje dece u svim sredinama, već je ukazivala samo na pedofile u mantijama.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.