Konte dobio podršku u donjem domu parlamenta Italije: Sledi teža bitka u Senatu

0
(Beta/AP Photo/Alessandra Tarantino, pool)

(Beta) – Italijanski premijer Đuzepe Konte dobio je večeras podršku donjeg doma parlamenta nakon što su se odbegli poslanici vladajuće koalicije uzdržali od glasanja.

Međutim, da bi ostao na vlasti, Konte mora da dobije i znatno težu bitku u Senatu za manje od 24 sata.

Konteovu vladu je večeras podržao 321 poslanik Predstavničkog doma, 259 je glasalo protiv, dok je uzdržanih bilo 27.

Oni su glasali o poverenju vladi na zahtev Kontea radi prevazilaženja političke krize usred pandemije korona virusa.

Konte je ostao bez većine kada su Vladu napustili članovi iz male stranke Živa Italija bivšeg premijera Matea Rencija. Njihov odlazak je doveo u pitanje opstanak Konteove Vlade.

Šanse Kontea da ostane na čelu Vlade znatno su porasle nakon što je stranka Živa Italija objavila da će njeni poslanici biti uzdržani na večerašnjem glasanju.

Međutim, Konteu će sutra na glasanju u Senatu biti potrebna podrška izvan njegove koalicije, čak i ako senatori iz Rencijeve stranke ponovo budu uzdržani.

Iako će Konteova Vlada možda opstati, Rencijev prošlonedeljni izlazak iz koalicije pokazao je njenu slabost.

Konteu će za usvajanje zakona, uključujući važne ekonomske mere za spas ekonomije, verovatno biti potrebna podrška manjih centrističkih stranaka koje nisu deo koalicije ili opozicije.

Renci se našao na meti oštrih kritika zbog političkih kalkulacija tokom pandemije koja je odnela više od 82.000 života u Italiji.

On međutim brani taj potez kao neophodan za sprečavanje Kontea da zadobije previše vlasti, u vreme kada u zemlju treba da stignu milijarde evra iz fonda EU za oporavak od pandemije.

Konte je postao premijer posle 2018. godine na predlog populističkog Pokreta pet zvezdica koji je tada formirao vladu sa ekstremno desničarskom strankom Liga Matea Salvinija.

Prva Konteova Vlada je pala u avgustu 2019. kada je on podnošenjem ostavke sprečio glasanje o poverenju koje je Salvini tražio u nameri da izdejstvuje vanredne izbore, pošto mu je popularnost porasla zbog antimigrantske politike.

Liga je tada prešla u opoziciju, a Konte je formirao novu Vladu u koju je uz Pokret pet zvezdica ušla i Demokratska partija, stranka levog centra. U njoj je tada bio i Renci, ali ju je u međuvremenu napustio.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!