Konkurs za najlepšu pesmu o vinu

0

Već je jedanaesta godina kako Srpska čitaonica u Irigu i vinarija Mačkov podrum, povodom Dana mladog portugizera, organizuju konkurs za najlepšu pesmu o vinu, najstariji kokurs ove vrste kod nas. Od pokretanja konkursa stiglo je ukupno 696 pesama od 405 autora, što govori o značaju i veličini ovog konkursa,

Svi građani sveta koji žele, mogu poslati svoje pesme, zaključno sa 31. oktobrom 2021. Jedini uslov je da tema pesme bude vino a svi ostali detalji se mogu saznati na zvaničnoj stranici organizatora: www.mackovpodrum.co.rs ili u Srpskoj čitaonici u Irigu (022/461-275).

Žiri u sastavu: Todor Bjelkić, književnik, predsenik žrija; Maja Plavšić, profesorka književnosti; Vera Novković, direktorka Srpske čitaonice, Zlatko Zrilić, Sremske novine i Đurđica Jojić, Mačkov podrum, će odabrati tri pesme koje će biti nagrađene.  

Pobednici će biti proglašeni na Danu mladog portugizera, koji će se održati 19. novembra 2021. u Vinskoj ulici u Irigu.

Sve pesme koje su ušle u uži krug, iz perioda 2010-2015, objavljene su u zborniku pod nazivom „Vino je poljubac postojanja“. U pripremi je i drugi zbornik, koji obuhvata pesme iz perioda 2016-2021, i čije je objavljivanje takođe predviđeno za sam Dan mladog portugizera.

Organizatori konkursa su Srpska čitaonica u Irigu, osnovana 1842. godine, koja predstavlja najstarije čitalište na našim prostorima i koja je imala veliku ulogu u očuvanju kulture i tradicije u Irigu i okolini, i vinarija Mačkov podrum, porodična vinarija iz Iriga, veoma posvećena tradicionalnim vrednostima, u kojoj danas radi 6. generacija vinara.