Kongresmeni pismom Bajdenu zatražili sankcije za “one koji destabilizuju Balkan”: O Vučiću i “pritisku na medije”

2

Grupa američkih kongresmena zatražila je od predsednika SAD da razmotri uvođenje sankcija onima koji destabilizuju Zapadni Balkan i optužila predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je produbio korupciju i da vrši pritisak na medije.

U pismu Bajdenu naveli su da su zabrinuti za političku situaciju u Srbiji i uticaj koje bi takvo stanje moglo da ima na Zapadni Balkan i Evropu, prenose „Vijesti“.

Kako se navodi, oni su u pismu Bajdenu naveli da su zabrinuti za političku situaciju u Srbiji i uticaj koje bi takvo stanje moglo da ima na Zapadni Balkan i Evropu.

„Kao što ste rekli tokom posete Beogradu u avgustu 2016. godine, ‘prevashodno je u sopstvenom interesu Sjedinjenih Država da narod Srbije može da raste i prosperira.’ Stoga, želeli bismo da ohrabrimo vašu administraciju da angažuje predsednika Vućića u borbi protiv korupcije i napada na slobodu štampe, dve oblasti koje su od kritičnog značaja za prosperitetnu i demokratsku Srbiju i njene aspiracije ka članstvu u EU, navodi se u dokumentu u koji su „Vijesti“ imale uvid.

Kongresmeni su pozvali Bajdena da razmotri da, gdje je to moguće, iskoristi izvršni nalog 14033, a koji se odnosi na blokiranje imovine i zabranu ulaska u SAD osobama koje doprinose destabilizaciji situacije na Zapadnom Balkanu, u cilju dostizanja transparentnije i odgovornije vlade u Srbiji koja poštuje demokratiju, ljudska prava i vladavina prava, pišu „Vijesti“..

Ističu da sloboda medija nije samo ključna američka vrednost sadržana u Ustavu te države, već da je to pitanje važno i za spoljnu politiku Vašingtona i za suprotstavljanje autoritarizmu širom sveta.

„Kao što ste izjavili na kraju Vaše posete Beogradu 2016, ‘nacije su jače kada se čuje glas mnogih’. Nažalost, sloboda medija u Srbiji dostigla je novu najnižu tačku. Kako primećuju Reporteri bez granica: ‘Srbija je zemlja u kojoj su novinari izloženi gotovo svakodnevnim napadima koji sve više dolaze od vladajuće elite i provladinih medija.’ Takođe je jasno da provladini mediji napreduju i da su u obostrano korisnom odnosu sa vladom“, navodi se u dokumentu koji potpisuju kongresmeni: Raža Krišnamorti (Raja Krishnamoorthi), Riči Tores (Ritchie Torres), Dejvid N. Sisilin (David N. Cicilline), Jan Šakovski (Jan Schakowsky), Džejms P. Mekgavern (James P. McGovern) i Majk Kvigli (Mike Quigley), prenose „Vijesti“.

2 KOMENTARA

    • “…prevashodno je u sopstvenom interesu Sjedinjenih Država da narod Srbije može da raste i prosperira.’” Uvek ističu sopstveni interes SAD. Koji, konkretno, su to njihovi sopstveni interesi u Srbiji? Kako, konkretno, mi to ugrožavamo stabilnost i slobodu Amerike pa oni moraju da nas unište? Kako to Rusija i Kina, njihovi glavni neprijatelji, ne mogu da rade i ne bi ništa uspele da urade na rušenju SAD-a bez male i nemoćne Srbije, nego i ona baš mora da bude uključena u tako grandiozan poduhvat uništenja Amerike? Tako, i Srbija biva uključena u neprijatelje američkih interesa u celom svetu jer svaka zemlja na zemaljskoj kugli, svaka stopa planete Zemlje, mora da služi američkim interesima.

Comments are closed.