Kongres potvrdio pobedu na predsedničkim izborima: Džo Bajden je novi predsednik SAD

0
(Beta/Erin Schaff/The New York Times via AP, Pool)

Brojanje glasova glasova Elektorskog koledža se nastavilo nekoliko sati nakon što je rulja Trampovih pristalica upala u Kapitol, što je nešto ranije najavila Nensi Pelosi, najavivši da “neće odustati od odgovornosti da Džo Bajden bude potvrđen kao predsednik”.

Kongres je potvrdio glasove Elektorskog koledža i pobedu Džoa Bajdena na predsedničkim izborima.

Odlazeći potpredsednik SAD Majk Pens, koji je po funkciji predsedavao zajedničkom zasedanju Kongresa, potvrdio je pobedu Bajdena i time stavio tačku na Trampove dvomesečne napore da ospori rezultate izbora, zasnovane na neosnovanim tvrdnjama da je pokraden.

Pens međutim nije čestitao budućoj Bajdenovoj administraciji koja stupa na dužnost 20. januara.

Prbrojavanjem tri elektorska glasa iz savezne države Vermont, Bajden i novoizabrana potpredsednica Kamala Haris prešli su prag od 270 potrebnih elektorskih glasova. Naknadno je potvrđeno i preostalih 36 glasova, od ukupno 306, koliko su Bajden i Haris osvojili na predsedničkim izborima u novembru.

Senat i Predstavnički dom su odbacili prigovore da se ospore glasovi iz Džordžije i Pensilvanije koje je dobio Bajden.

Senat je odbacio prigovore za Pensilvaniju, a čak 92 senatora je odbacilo prigovor. Sedam senatora (svi iz redova republikanaca) glasalo je za osporavanje rezultata iz Pensilvanije.

Predstavnički dom je takođe odbio prigovore, a rezultati glasova su izgledali ovako – 282-138.

Republikanci su takođe osporili i glasove iz Arizone, Nevade i Mičigena, ali su ti predlozi odbijeni pre nego što je došlo do rasprave.

Predstavničkim dom Kongresa SAD je prethodno odbio prigovor da se ospore rezultati Elektorskog koledža u Arizoni koji potvrđuju Bajdenovu pobedu.

Konačan rezultat glasanja je bio 303-121. Tačno 83 kongresmena iz redova republikanaca je glasalo protiv prigovora.

Nakon što je Kongres je potvrdio glasove Elektorskog koledža i formalnu pobedu Džoa Bajdena na predsedničkim izborima, oglasio se i dosadašnji predsednik Donald Tramp koji je rekao da ta odluka “predstavlja kraj najvećeg predsdničkog mandata ikada”.

“Iako se apsolutno ne slažem sa ishodom izbora, ipak će doći do mirne tranzicije 20. januara”, rekao je Tramp, a prenosi CNN.

“Oduvek sam govorio da ćemo nastaviti našu borbu kako bismo osigurali da se računaju samo legalni glasovi. Iako je ovo kraj najvećeg predsedničkog mandata ikada, to je samo početak naše borbe da Ameriku ponovo učinimo velikom”, rekao je Tramp ponavljajući neutemeljene tvrdnje o navodnim izbornim prevarama koja su i dovele do nemira ispred Kapitola prethodnog dana.

Nastavak sednice Kongresa otvorio je potpredsednik SAD-a Majk Pens.

“Odbranili smo naš Kapitol. Zauvek ćemo biti zahvalni svima koji su ga branili, a onima koji su sejali haos – niste pobedili, nasilje nikad ne pobeđuje, sloboda pobeđuje, a ovo je još uvek narodni dom”, rekao je Pens.

“Svet će ponovno svedočiti otpornosti i snazi naše demokratije nakon nasilja i vandalizma bez presedana.

On je dodao na kraju kratkog obraćanja: “Vratimo se natrag na posao!”

Državni sekretar Majk Pompeo je u međuvremenu takođe osudio nasilje ispred Kapitola.

“Putovao sam u mnoge zemlje i uvek sam se zauzimao za pravo svakog čoveka da mirno protestuje za svoja uverenja i za svoje interese, ali nasilje, ugrožavanje sigurnosti drugih ljudi, pa i onih koji su zaduženi za sigurnost svih nas, nedopustivo je i kod nas i u inostranstvu”, napisao je Pompeo.

CNN je ranije preneo da se zbog nasilja ispred Kapitola razmatra primena 25. amandmana i smene predsednika Trampa.

Kako je preneo CNN, pozivajući se na svoje izvore, četiri visokopozicionirana republikanca su zatražila takvu opciju, a još visoko pozicionirana predstavnika smatraju da Trampa treba opozvati ubrzanim ‘impičmentom”.

“Moramo ga ukloniti, jasan je bio jedan od njih”, prenosi CNN.

U slučaju “impičmenta”, Trampu bi doživotno bilo onemogućeno kandiddovanje za bilo koju javnu funkciju, što bi osujetilo njegove navodne planove da se za četiri godine kandidauje za još jedan mandat u Beloj kući. U slučaju primene 25. amandmana, procedura za početak zahteva pristanak većine članova Trampova kabineta.