Nakon tvitova Trampa o četiri kongresmenke, koje vode poreklo od imigranata, demokratski kongresmen Al Grin izneo zahtev za impičmentom predsednika SAD.

Prethodno je Predstavnički dom Kongresa SAD, u kom većinu imaju demokrate, osudio tvitove predsednika SAD u kojima je on za četiri demokratske poslanice rekao da mrze svoju zemlju i da bi trebalo da se vrate odakle su došle, u siromane i razrušene zemlje.

Republikanci u Predstavničkom domu su se snažno protivili osudi Trampovih tvitova, ali je osuda zvanično usvojena sa 240 glasova za i 187 protiv. Pre toga su i Tramp i republikanski lideri u Kongresu negirali da je predsednik rasista.

U usvojenoj rezoluciji se navodi da Predstavnički dom „ošto osuđuje“ Trampove „rasističke komentare koji su legitimisali i pojačali strah i mržnju prema novopridošlim Amerikancima i ljudima koji nisu belci“.

Republikanci tvrde da demokrate koriste pažnju javnosti za sticanje političkih poena, dok demokrate smatraju da su Trampovi komentari za svaku osudu, posebno jer dolaze od predsednika države.

Tramp nije odstupio i preko Tvitera je poručio da kongresmeni koji nisu zadovoljni sa SAD „mogu da odu“.

Nedugo zatim je teksaški kongresmen Al Grin izneo optužbe na račun predsednika i efektivno zatražio glasanje o impičmentu Trampa. Do glasanja o impičmentu bi potencijalno moglo doći ove nedelje.

Mnoge demokrate smatraju da je tako nešto preuranjeno, ali Grin želi da iskoristi sve veću odbojnost prema Trampu zbog rasističkih tvitova.

On je rekao da je Tramp nepodoban za obavljanje funkcije i da je „bilo dosta“. Grin je do sada dva puta bezuspešno pokušavao da izazove glasanje o impičmentu Trampa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.