Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je neobavezujuću rezoluciju koja poziva na „sećanje na genocid nad Jermenima“ i „odbacivanje pokušaja (…) povezivanja američke vlade s negiranjem genocida nad Jermenima“, kao i podučavanje o tom istorijskom događaju.

„Previše često se, tragično, negira užasavajuća stvarnost tih zločina. Mi danas jasno kažemo, u ovoj sali, s ciljem da se ovo ureže u mermer povesti Kongresa: varvarska dela počinjena protiv jermenskog naroda predstavljaju genocid“, rekla je predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Za rezoluciju je glasalo 405 od 435 prisutnih kongresmena, i demokrata i republikanaca, dok je 11 bilo protiv. Ishod glasanja je propraćen aplauzima.

To je razbesnelo Tursku, prenosi N1, i dodatno pogoršalo odnose dve članice NATO alijanse.

Genocid nad Jermenima priznaje 30 država, kao i istoričari. Prema procenama, trupe Otomanskog carstva, saveznika Nemačke i Austro-Ugarske, tokom Prvog svetskog rata su ubile između 1,2 i 1,5 miliona Jermena. Međutim, Turska odbacuje upotrebu termina „genocid“ i sa svoje strane govori o međusobnim masakrima tokom građanskog rata i gladi koji su na obe strane uzrokovali stotine hiljada mrtvih.

Predsednik SAD Donald Tramp je u aprilu 2017. ocenio masakr Jermena iz 1915. kao „jedan od najgorih masovnih zločina 20. veka“. Iako on tada nije izgovorio reč „genocid“, Turska je besno reagovala i osudila „dezinformacije“ i „pogrešne definicije“ američkog predsednika.

Komentar(1)

  1. Bobby
    30. октобар 2019. 11:33

    Када ће Србија покренути иницијативу да се призна и геноцид над Србима у Хрватској ? Или је то можда и даље на делу некакво поновно калкулисање српским жртвама зарад "добрих" суседских односа и свакако нашег "пута" у ЕУ ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.