Konfuzija oko obaveze da se nosi maska na otvorenom: “Ako čekate u redu…”

3
Foto Beta

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je na današnjoj konfernciji za medije Kriznog štaba za subijanje zaraze COVID-19 ponovila je da su zaštitne maske najefikasnija mera u borbi protiv koronavirusa, kao i da je nošenje maski od danas obavezno u svim zatvorenim prostorijama ili kada ne može da se obezbedi dovoljna fizička distanca.

“Maske su obavezne u svim zatvorenim prostorijama i na otvorenom ako čekate na redu i ne možete da držite distancu od druge osobe veću od dva metra”, ponovo je danas morala da pojasni Darija Kisić Tepavčević.

Konfuzija oko obaveze da se nosi maska i na otvorenom nastala je danas nakon njene izjave posle sednice Kriznog štaba na kojoj se govorilo o novim merama.

“U skladu sa tim doneta je odluka da se pre svega pooštre sve dosadašnje mere, u smislu kontrole njihove primene. Ograničenje okupljanja je bilo do 30, ali bilo je primera praktično u svim gradovima da su bila organizovana različita slavlja i okupljanja. Od danas važi zabrana lokalnim samoupravama da dozvoljavaju takvu vrstu okupljanja. Sledeće bitno je da maske treba da nosimo svi stalno, i u svakoj prilici, uključujući i otvorene prostore”, rekla je Kisić Tepavčević.

Dr Kisić Tepavčević je kasnije pojasnila da nije obavezno nošenje maske na otvorenom, ali da jeste preporuka struke, da bi na današnjoj konferenciji za štampu došlo do toga da bi maske trebalo nositi i na otvorenom ako nema mogućnosti za fizičku distancu.

“Takođe, apsolutno je stručna preporuka je da se i na otvorenom nose maske. Nisu nam potrebne zakonske odredbe, već je bitno da sačuvamo zdravlje građana. Maske bi trebalo nositi i na otvorenom prostoru, pogotovo u pešačkim zonama, gde je velika frekvencija ljudi”, rekla je dr Kisić Tepavčević.

Ona je napomenula da su mnoge zemlje uvele obavezno nošenje maski i na otvorenom i da je ta mera dala efekte.

Procene su da 60 odsto populacije nosi maske u ovom trenutku, rekla je dr Kisić Tepavčević.

3 KOMENTARA

  1. A sto niste doneli odluku veznoa za crvene zone zemlje koje su u crveoj zoni od danas zabrana ulaska u SRBIJU? Pa posle 30 dana revizija na osnovu situacije kod njih…. Naravno lako je da se na sopstenom narodu junacije a sa strancima cutite ko P…. a kad nas zezaju po istom principu opet ste pametni pa nam ne prepoucujete d putujemo vn granice zemlje….STRASNO!

  2. A dal ce predstavnici vlade na konferenciji za novinare da nose maske posto su u zatvorenom prostoru?

  3. Koja je ta zemlja sa psihozom a da ima efekte.. mi znamo da zemlje Belorusija, Svedska, itd nemaju psihozu i eno ima naroda, znaci da se razboljevaju tamo gde nose maske??? ili nam treba prevodilac

Comments are closed.