Kon: “Sutra će biti govora i o produženju mera, a ako su one na snazi u vreme Nove godine, onda je jasno da nikom neće pasti napamet da organizuje doček…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

(Beta) –  Epidemiolog Predrag Kon izjavio je večeras da nije realno planirati doček Nove godine i očekivati da će taj praznik proći bez mera za suzbijanje epidemije korona virusa.

On je za Radio televiziju Srbije (RTS) kazao da sutrašnji sastanak Kriznog štaba za suzbijanje epidemije “neće ništa da promeni” jer su kako je rekao, sve mere već na snazi samo moraju da se poštuju ali i da se strogo kontroliše i sankcioniše kršenje tih mera. 

“Mere već postoje, sve zavisi od ukupnog ponašanja. Mere koje sad važe su na granici najrigoroznijih, ostaju samo vanredno stanje i policijski čas. Zato bi najpametnije bilo da svako u svom domaćinstvu proslavi slavu i posle se pripremi za Novu godinu i Božić tako da nigde ne mora da se kontroliše i kažnjava”, kazao je član Kriznog štaba. 

Naveo je da je medicinski deo štaba već dao predlog koji podrazumeva PCR test za ulazak u Srbiju i karantin za one koji ulaze u zemlju a nemaju taj test. 

“Sutra će biti govora i o produženju mera, a ako su one na snazi u vreme Nove godine, onda je jasno da nikom neće pasti napamet da organizuje doček”, rekao je Kon i dodao da onaj ko organizuje žurku u situaciji medicinske katastrofe “ozbiljno krši zakon”.

Ocenio je da su mere koje su na snazi dale “neki rezultat” kad je reč o epidemiološkoj sitauciji u Beogradu ali i dodao da “dok ne vidimo jasan pad, dotle mu se samo nadamo”. 

Povodom kritika koje su mu uputili pojedini poslanici Skupštine Srbije u vezi pooštravanja mera, Kon je rekao da je potrebno da im se jasno odgovori da nisu u pravu jer ne znaju kompletnu sitauciju.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500