Kon : “Sledeće nedelje će biti prosek između 100 i 150. I dalje će to rasti. Pogoršanje situacije je evidentno…”

0
Foto Igor Pavićević

Epidemiolog dr Predrag Kon kaže da je pogoršanje epidemiološke situacije evidentno i da će se to videti i da nešto . Navodi da će to trajati. Napominje da je kada postoji veliki broj ljudi na festivalima da je nemoguće očekivati da ne dođe do zaražavanja i da to treba kontrolisati.

Predrag Kon je gostujući u Beogradskoj hronici RTS-a izjavio povodom turista iz Indije u Beogradu da je termin “karantinski turizam” kovanica koja navodi na pogrešno razmišljanje.

“Ovo nije bilo na Kriznom štabu, niti smo raspravljali o ovome što ću pričati. Ja sam saznavši o tome pitao šta se dešava i dobio sam protokol o tome i tu je sve rešeno napismeno da putnici koji dolaze iz zemalja u kojima je intenzivan prenos delta varijante virusa moraju da imaju pi-si-ar ne stariji od 48 sati i da potpišu izjavu da prihvataju sedmodnevni karantin”, rekao je Kon.

Nakon toga, kaže, budu testirani i da ukoliko se pojavi neko ko je pozitivan da se moraju podvrgnuti svim merama. “Osiguranje i oni sami snose te troškove”, dodaje epidemiolog.

Postavlja se pitanje da li je neko od tih turista poštovao karantin.

“U samom protokolu je navedeno da hotel sam treba da nazove MUP i inspekciju ukoliko primeti da se ne poštuje. Ovo je prilika da se na ovaj način upoznaju. Do sada je četrvorocifreni broj ušao u zemlju. Taj broj je prošao. Na dalje svako treba da radi svoj posao. Tu je uključeno Ministarstvo za saobraćaj, Ministarstvo zdravlja, MUP, Ministarstvo turizma. Mi na Kriznom štabu o tome nismo raspravljali, ali smo zatražili pooštravanje mera i ovo je reakcija institucija”, izjavio je dr Kon.

Za “mini Šengen zonu”, napominje, nema nikakvog ograničenja.

“Pošto i ja lično imam jedno iskustvo da nema ozbiljne kontrole, treba podsetiti da se mora raditi. Govorim o glavnom državnom prelazu gde može doći import je aerodrom, prvenstveno Beograd, i tu treba zaoštriti. Mi za strane državljane ne možemo izdati nalog Sanitarne inspekcije koji važi za njih, zato oni potpisuju tu izjavu”, naveo je Kon.

Mi imamo iskustva, ali dodaje da smo “ozbiljno neposlušni”, ali moramo da shvatimo da je pogoršanje situacije evidentno i to će da se vidi.

“Ono će trajati. Ne može da se sada to vrati unazad. Prosek je poslednjih sedam dana 93, a sledeće nedelje će biti prosek između 100 i 150. I dalje će to rasti”, dodaje Kon.

Brzina uspona u Izraelu koji je maksimalno imunizovana zemlja je bio desetostrujk za manje od tri nedelje, napominje Kon.

“Izrael danas ili juče – 526. Ista je stvar tamo, tamo je opuštanje uzelo zamaha. Vakcinisanih tamo je 67 posto, a kod nas po statističkim podacima smo na 45 odsto i tu smo zabagovali, potpuno se zakočili”, kaže dr Kon.

Imamo jako puno onih koji su protiv mera i sa druge strane kao da je sramota da je podsećati na maske. “Treba da prihvatimo da to postoji. Jedina je stvar opominjanje”, ističe Kon.

Propisana kazna je 5.000 dinara, s tim što imate situaciju takva kakva jesti i da je to “rešeno”, a niko ne kažnjava.

Pritisak za otvaranje festivala je, kaže, bio sve intenzivniji.

“Tu treba poštovati nečije potrebe, ali da rizika ima – ima. Svako ko je nevakcinisan ima 30 puta veći rizik. Nemoguće je da kad imate tako masovne skupove, da nemate zaražavanja i to treba kontrolisati”, rekao je dr Kon.

Očekuje da će biti sastanak Kriznog štaba, ali da se ono što je na snazi ne poštuje.

“Potrebne su konsultacije oko raznih stvari u ovom periodu uzleta virusa. Ne možemo da kažemo da je situacija loša. Imamo vakcinisanost kakva jeste, imamo situaciju da je delta ovde i ja jasno vidim porast”, kazao je Kon.