“Kon se odrekao privatnosti otvaranjem profila na Fejsbuku. Pritom je član Kriznog štaba, državni službenik…”

0
Foto Igor Pavićević

Advokat Ivan Ninić smatra da najava epidemiologa Predraga Kona da će tužiti sve koji kopiraju njegove statuse na Fejsbuku i objavljuju ih u medijima bez njegovog pristanka jeste legitimna sa stanovišta zaštite njegovog privatnog interesa, ali to ne znači da je i osnovana. Takođe, Ninić ukazuje da se otvaranjem profila na Fejsbuku dr Kon odrekao privatnosti, prenosi novosadski portal 021.

“Čak i da se odluči na taj potez, sud će takvu tužbu odbiti kao neosnovanu”, rekao je Ninić.

Takođe, Ninić ukazuje da se otvaranjem profila na Fejsbuku dr Kon odrekao privatnosti.

“Pristao je na pravila te platforme, i sve što objavi ili podeli sa drugim korisnicima ne uživa poseban režim pravne zaštite, osim ukoliko ta objava ne predstavlja povredu tuđih prava ili krivično delo”, rekao je Ninić. 

On je podsetio da je Kon i član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, kao i da je državni službenik, te da je sve što radi i govori izloženo sudu javnosti.

Ninić ističe da bi u ovom slučaju jedina odgovornost novinara mogla da bude u jednom segmentu, a to je, da li je ispoštovao standard dužne novinarske pažnje, odnosno, da li je proverio da li fejsbuk profil pripada dr Konu i da li je on napisao konkretnu objavu.

Ninić je istakao je da ne postoji zakonom propisana dužnost novinara da od njega traže saglasnost za prenošenje onih stavova koje je on preko društvene mreže već plasirao javnosti.

“Jedini segment gde bi on mogao da dobije sudsku zaštitu je situacija u kojoj bi mediji njemu pripisali navode ili izjave koje nisu autentično njegove”, rekao je Ninić.

“U konkretnom slučaju, postoji pojačano interesovanje javnosti za svaku informaciju koja se odnosi na zaštitu i zdravlje građana, i u tom smislu, Kon mora da bude svestan svog mesta u društvu, uloge u državi, te da prihvati da njegova reč ima težinu i da izaziva reakciju javnosti”, dodaje Ninić.

Dr Kon je, prema pisanju pojedinih medija, najavio da će tužiti sve koji kopiraju njegove statuse na toj društvenoj mreži i objavljuju ih u medijima, bez njegovog pristanka, podelio na svom Fejsbuk profilu. U istom statusu naveo je i da će blokirati sve prijatelje i pratioce koji njegov zid na Fejsbuku koriste za, kako je rekao, “obračun i tagovanje sa lošom namerom”.