Dr Kon: Samoizolacija najlogičnije rešenje za povratnike iz inostranstva

0
Foto Igor Pavićević

Epidemiolog Predrag Кon kaže za RTS da samoizolacija deluje kao najlogičnije rešenje za povratnike sa godišnjih odmora u inostranstvu.

Predrag Кon je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da je rasprava o tome da li naši državljani koji ulaze u Srbiju treba da donose pi-si-ar testove razrešena time što ima država koje uopšte ne testiraju strance.

“To bi značilo da kada dođu u zemlju moraju da se testiraju u nekom kratkom vremenu. Ako bi to opet uveli za sve, to bi bio jak udar na laboratorije, jer mi smo doživeli dva puta šta znači blokiranje laboratorija zbog prevelikog naleta, to nam najmanje treba”, istakao je Кon.

Smatra da samoizolacija deluje kao najlogičnije rešenje.

“I tu ako pogledate broj to je 30.000 očekujućih u odnosu na ono 400.000 na početku, to ne može da se upoređuje taj rizik, tako da će to Srbija lako apsorbovati”, dodao je Кon.

Ukazao je da su jako važna zdravstvena upozorenja koja mora da dobije svaki naš građanin koji prelazi granicu.

“To podrazumeva da ima obavezu da ukoliko mu se pojave bilo kakve tegobe da se jave na određeni broj telefona. Treba znati da su kazne po pitanju zaštite javnog zdravlja minimalna 50.000 dinara do 150.000. Mi imamo mogućnosti da to stavimo pod ozbiljnu kontrolu”, poručio je Кon.

Govoreći o najavama da bi Evropska unija mogla da preporuči članicama da skinu Srbiju sa crvene liste, ukoliko broj zaraženih koronavirusom nastavi da opada, Кon kaže da EU ima jasno definisan kriterijum.

“Praćenje 14 dana broja i ako je taj broj ispod 25 na 100.000 i ima dalju tendenciju pada onda se zemlja skida sa liste crvenih zemalja”, rekao je Кon.

“Mi smo sada na 32 i u vrlo bliskoj budućnosti se to može očekivati”, dodao je Кon.