Kon: “Raspust počinje 31. decemebra, ali možda i ranije ukoliko dođe do naglog pogoršanja…”

0
Foto Igor Pavićević

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je nakon jučerašnje sednice Kriznog štaba odlučeno da zimski raspust počne 31. decembra, kako je planirano školskim kalendarom, ali da je, ipak, ostavljena mogućnost da može da se reaguje ukoliko dođe do naglog pogoršanja situacije.

“Odluka je uslovljena situacijom koju ćemo imati. Planira se da raspust bude 31. decembra, ali se i dalje prati situacija. Dakle, raspust će biti kako je planirano od 31. decembra do 24. januaru, ukoliko se nešto značajno ne promeni”, rekao je dr Kon i dodao “da u naredne dve nedelje ne očekuje da se tako nešto desi”.

Naveo je da se na sednici nije razgovaralo o kovid propusnicama i dočeku Nove godine i naglasio da je stav lekara da kovid propusnice treba da važe 24 sata, da se prošire i na ski centre uz ski pas.

“Opšte je mišljenje, posebno epidemiologa, da nikakvi veliki skupovi nisu poželjni i ne mogu se podržati”, rekao je Kon i dodao da niko nije tražio dozvolu od Kriznog štaba za organizovanje koncerata na trgovima u novogodišnjoj noći, prenosi Blic.

To što su mnoge lokalne samouprave već najavile nastupe estradnih zvezda epidemiolog kaže da je to ” bez odobrenja Kriznog štaba”. Inače, na snazi je mera dozvoljenog okupljanja do 500 ljudi, za sve preko tog broja mora da se traži dozvola Kriznog štaba.

“Na nivou svake lokalne samouprave postoje krizni štabovi i oni mogu da donesu neke odluke, ali onda mora da sprovode odgovarajuće mere. Za Beograd je još u aprilu ove godine definisano da to budu potvrde o vakcinaciji ili negativan PCR ili antigenski test za sve manifestacije koje se organizuju. Zapravo, kovid propusnice samo što ih tada nismo tako zvali”, pojasnio je dr Kon.

Kaže da je medicinski deo Kriznog štaba “frustriran” nepoštovanjem mera, ali da ima pomaka što se tiče kovid propusnica i njihove kontrole u ugostiteljskim objektima posle 20 sati.

“Medicinski deo insistira na sprovođenju najosnovnijih mera. Kada bi se maske sprovode 100 odsto, da ih svi pravilno koriste preko nosa i usta, dramatično bi opao broj obolevanja. Na istoku je bilo malo obolevanja baš zbog nošenja maski”, rekao je dr Kon.

Posebno je nezadovoljan nepoštovanjem mera na stadionima, gde se ne nose maske, ali i na drugim okupljanjima. Nepoštovanje mera je, kako kaže, na svakom koraku, a to vodi većem i obolevanju i umiranju.

Osvrnuo se i na utakmici Crvene zvezde – Ludogorec i rekao da je stav od ranije da na stadionima 50 odsto mesta može biti popunjeno, da se poštuje razmak i da se nose maske…

“Niko nije tražio dozvolu od Kriznog štaba ni za to. Čak su išli pozivi školama za tu utakmicu. Organizatori znaju da ne smeju tako da organizuju, ali svesno idu u prekršaj, plate kaznu od 300.000 dinara i tako rešavaju sve. Majstori smo da izbegnemo sve restrikcije koje su namenjene za čuvanje zdravlje, a ne da maltretiraju ljude”, rekao je dr Kon.