Kon: “Postoji obaveza da zdravstveni radnici budu vakcinisani protiv bolesti koje nisu preležali”

0
Foto Igor Pavićević

(Beta) – Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da postoji obaveza da zdravstveni radnici budu vakcinisani protiv bolesti koje nisu preležali, i da se odnosi na sve zarazne bolesti koje su postojale u vreme kada je doneta, pa i na najnoviju – kovid-19.

Kon je za televiziju Pink rekao da u pandemijskoj situaciji deluje etički neprihvatljivo da “uđete u bolnicu zbog potpuno druge stvari, i da dobijete koronu”, i dodao je “to moglo u periodu dok nije bilo vakcina”, ali da sada nije prihvatljivo da se tako nešto dešava.

On je rekao da se “stalno stavljaju neke zablude u prvi plan, da je vakcina opasna”, iako je do sada “dve milijarde ljudi na svetu vakcinisano” protiv koronavirusa.

“Bez vakcinacije vraćamo se u zatvaranje i karantine”, rekao je Kon i dodao da “ne možemo da se ponašamo kao da nema vakcine i da zatvaramo sve”.

Kon je podsetio da je na vrhuncu epidemije u Srbiji u jednom trenutku bilo nešto ispod 10.000 hospitalizovanih zbog kovid-19, i da “ne očekuje” da će se takav pritisak pritisak na zdravstveni sistem ponoviti.