Kon: Ovaj virus nas neprekidno iznenađuje. Ovo nikada nije bilo ovako i pitanje je šta nas očekuje na jesen i zimu…

2
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se oseća zabrinuto zbog rasta broja novozaraženih i da je virus sa nama, da sa njim mora da naučimo da živimo, a otvaranje zemlje ocenio je kao nužno.

“Daleko od toga da se osećam da je sve potpuno mirno. Ne znam baš da svi govore da je situacija pod potpunom kontrolom, od mene to niste čuli sigurno. Zabrinutost svakako postoji, jer raste broj obolelih. Što se toga tiče, jasno je da su se dva žarišta pokazala, to je u Novom Pazaru i imamo situaciju u Beogradu, ali vezano je pre svega za domove gde su studenti”, rekao je Kon za N1.

Kako je rekao, bitno je shvatiti da je ovo što se dešava u Novom Pazaru u vezi sa proslavama.

“U principu, sva ova prenošenja vezana su za proslave, bila je proslava Bajrama, posle se nadovezalo na predizborne aktivnosti, tamo gde su bile i gde su bile masovne, moglo je doći do prenošenja, sami izbori nisu bili neka ozbiljna pretnja, jer su organizovani sa zaštitnom opremom”, kaže on, dodajući da ništa nije moguće stopostotno držati i da bezbednost ne zavisi toliko od mera, koliko od samog ponašanja.

Što se utakmica tiče, kaže, zabrana je ostala za 5.000.

“Takođe, vrlo jasne preporuke su da mora da bude razmaka i da bude obezbeđeno takvo ponašanje na stadionu. Mislim da 95 odsto ljudi misli da to nije moguće, ali ja spadam u onih pet odsto koji tvrde da je moguće, da se razgovara s navijačima, objasni se…”, kaže Kon.

Kako je rekao, otvaranje je nužnost.

“Mi moramo da živimo s ovim virusom, mi čekamo vakcinu. Mora jednom da se preseče i objasni, zaražavanje biramo da li će biti tokom leta ili tokom zime. Nije se očekivalo, ovaj virus nas neprekidno iznenađuje, prvi put imamo ovako nešto da se u ovom delu godine pojavljuje u takvom intenzitetu. To nikad nije bilo, prema tome, veliko je pitanje šta nas očekuje u jesen i zimu, sada treba krajnje energično da se zaustavi prenošenje”, kaže on.

Ističe da smo, kad je doneta odluka o otvaranju, imali mirnu situaciju, te da smo jednog dana došli čak i do broja od 18 novozaraženih.

“Ono što podaci iz Beograda pokazuju, u junu, na 502 pozitivna imali smo skoro 57,6 odsto onih koji ne znaju gde su se zarazili. To je najteži podatak, pored toga smo imali 12 onoga što zovemo klasteri, to su epidemijice, vezane za razna slavlja. To su mesta gde smo mi konstatovali prenošenje. U čitavih 502 imamo samo jednu osobu koja je bila na utakmici”, kaže on.

Istakao je da je virus sa nama.

“Mi živimo s njim, nema više zaustavljanja virusa, kako je moglo na samom početku. Cilj svega što radimo je zaštita života i očuvanje zdravstvenog sistema”, kaže Kon.

2 KOMENTARA

  1. Не наседајте драга браћо и сестре,не наседајте! Нема никаквог вируса! Цео свет се буди,па тако мора и наша Православна Србија!

    • Prijatelju, dođi malo ispred Infektivne klinike, popričaj, izgrli se bratski i pravoslavno se poljubi tri puta sa onim silnim narodom koji čeka u redu. Pa par dana nakon toga, kad budeš dobio simptome, napiši ponovo da li ima virusa ili nema.

Comments are closed.