Ako dođe do trocifrenog broja umrlih tada će doći do pada broja zaraženih, izjavio je epidemiolog i čan Kriznog štava Predrag Kon.

On je u jutarnjem programu na televiziji „Pink“ objasnio ovaj „paradoks“ kako ga je ona nazvao. Kon je rekao da smrt dolazi posle tri ili četiri nedelje, a do tada se situacija kod nas možda i popravi kada je broj zaraženih u pitanju.

„Mi možemo da očekujemo da ove mere koje se sprovode da daju rezultate u naredne dve nedelje. Ali brojevi su i dalje veoma visoki pa će tek tamo u decembru doći do poboljšanja. U decembru ćemo videti i to poboljšanje i u brojkama, ali smrtnost će možda biti veća“, rekao je dr Kon.

Kada je u pitanju opterećenost medicinskog osoblja, Kon je rekao da je najveći teret pao na njih, ali da nema druge čak ako „po 100 pacijenata spadne da ih leče dva doktora – radiće to“. On se osvrnuo i na nove medicinske centre koji se užurbano grade po srbiji i naglasio da će to obezbediti dodatne prostorne kapacitete, ali da će medicinsko osoblje i dalje biti pod velikim pritiskom.

Kon je objasnio ovo dramatično povećanje brojki zbog nepoštovanja mera zbog nepoverenja.

„Racionalni strah izaziva oprez i stoga poštovanje maske. Kada bi svi nosili maske, bar 95 odsto, mogli bismo da živimo normalno i da ne pričamo o zatvranju. Kada se nose maske nešto preko 60 odsto, onda imamo ovakvu situaciju. Kada se širi iracionalni strah, onda kreće panika što je loše. Sada je bitno da se kaže istina, da se istina širi. Ne kroz bombastične naslove kojima se stvara utisak da se podstiče panika“, rekao je on i dodao da je „nagli uspon koji mi doživljavamo posledica neverovanja u virus“.

Kon je još jednom za zabrinute roditelje potvrdio da deca uzrasta do destak godina retko obolevaju od težih oblika kovida i retko su prenosioci virusa.

„Veoma retko obolevaju od teže bolesti i retko su prenosioci. Ovo su naučni podaci zato su osnovci u nižim razredima ostavljeni u školi. Prošle nedelje ste imali u svim beogradskim vrtićima 14 dece zaraženih. Zamislite za ceo Beograd za nedelju dana ima samo 14 zaražene dece. Iz toga je potpuno jasno da to nisu mesta zaražavanja. Vrtići će ostati u funkciji i dalje. Ukoliko roditelj radi od kuće, preporučuje se da onda dete ostane kod kuće“, rekao je Kon.

On se tu nadovezao na zabrinjavajuću situaciju u samoj prestonici koja od početak epidemije važi za glavno žarište u našoj zemlji.

„Juče je bilo više od 2.000 zaraženih, i to je manje od 50 odsto zaraženih i to će još padati. Međutim treba razumeti da je Beograd još prenapregnut. Još je to veliki broj“, rekao je on.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.