„U Srbiji počinje dominacija britanskog soja koronavirusa koji se lakše prenosi“, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon i navodi da je bilo priča i o društveno korisnom radu za one koji svesno krše mere.

Dr Kon je rekao da trenutna epidemiološka situacija nije samo posledica nepridržavanja mera, već sve većeg prisustva invazivne varijante virusa (britanski soj) koja se spušta i prema mlađem uzrastu, prenosi RTS.

Zbog toga će najverovatnije od sledeće nedelje i niži razredi osnovne škole (od prvog do četvrtog) na onlajn nastavu.

Navodi da se na današnjoj sednici Kriznog štaba govorilo o pooštravanju kaznene politike za one koji krše mere i koji se okupljaju na žurkama.

Ideja je da se svi učesnici takvih okupljanja testiraju i za oni koji su pozitivni, koji šire virus da se odrede oštrije kazne.

Navodi da je bilo je priča i o društveno korisnom radu za one koji svesno krše mere, jer ima puno posla u kovid bolnicama koji ne traži medicinsko znanje.

„To je ozbiljan predlog da se tome pristupi jer boce sa kiseonikom zahtevaju fizičku sposobnost, pošto su tu obično mlađi ljudi u pitanju. To je jedno od mogućih razmišljanja“, rekao je Kon.

Kako kaže, mere koje su danas usvojene su kompromisno rešenje. Medicinski deo Kriznog štaba smatra da one nisu dovoljne, jer se posle pet dana neće videti njihov efekat.

„Odluka ne zadovoljava ni jednu stranu. Mislim da se još uvek ne razume trenutak u kome se nalazimo, da je ovo najveća pandemija ne samo ovog veka već i više od toga, da je zdravstvo prenapregnuto i da ne može da bude bez ozbiljne podrške celog društva“, rekao je epidemiolog.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.