Kon o delta soju: Ovaj se sa jednog zaraženog prosečno prenosi na pet novozaraženih

0
Printscreen/YouTube/RTS

(Beta) – Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da delta soj korona virusa “još uvek nije stigao u Srbiju”, ali da je to “samo pitanje trenutka” i dodao da je prema “preeliminarnim utiscima” taj soj nešto blaži i više podseća na grip.

“Jasno je da kad tako dominira jedan virus, što se dobijaju podaci iz zemalja sveta, jasno je da će on prekriti čitav svet i to je samo pitanje trenutka. Vrlo je bitno da li će u većim grupama taj virus ući u zemlju, ili će ući pojedinačno i kakva je situacija što se tiče njegove mogućnosti širenja”, rekao je Kon za Radio-televiziju Srbije.

Prema njegovim rečima, prenošenje virusa direktno zavisi od toga koliko ima osetljivijih ljudi i dodao da poštovanje mera “stavlja barijere” i onemogućuje brz prenos virusa.

“U ovoj situaciji u kojoj jesmo, kada imamo nisku aktivnost virusa, mi moramo da kažemo da još uvek nismo na potpuno sigurnom, još uvek je virus medju nama. Mi imamo relativno solidnu situaciju u smislu da imamo dosta vakcinisanih, ali imala je i Britanija, ima i Izrael, pa je Izrael od sredine juna do sada udesetostručio broj novozaraženih”, izjavio je Kon.

On je objasnio da se ovaj soj prenosi 40 do 60 odsto brže od prvobitnog oblika korona virusa.

“Prvobitni virus se prosečno prenosio sa jednog zaraženog na tri novozaražena, a ovaj se prosečno prenosi na pet. Upravo zato i obuhvat vakcinacijom treba biti znatno veći da bi se sprečilo njegovo prenošenje”, kazao je Kon.

Kako je dodao, još uvek se ne može sa preciznošću reći da li je ovaj soj invazivniji, odnosno da je njegova posledica veća smrtnost.

“Mi ne možemo još sa sigurnošću reći da li je ovo soj koji je invazivniji. Pominje se, vrlo često govore da je ovo soj koji više liči na grip i daje relativno blaža obolenja, ali su za sada to još uvek preeliminarni utisci”, rekao je Kon i dodao da postojeće vakcine štite od ovog soja korona virusa.

Epidemiolog je rekao i da sada “sve direktno zavisi” od mladih ljudi, odnosno da li su vakcinisani ili nisu.

“Nama nailazi period raznih proslava, raznih festivala, raznih dogadjaja u kojima će biti okupljanja. Ona će biti bezbedna samo ako se okupljaju zaštićeni ljudi. Ja vrlo jasno savetujem onima koji nisu vakcinisani da ne idu na ta okupljanja”, izjavio je Kon.