Kon: Nevakcinisani ne mogu da neguju pacijente

0
Printscreen/YouTube/RTS

Nema nikakve dileme da je stav celog zdravstva o potrebi vakcinacije potpuno jedinstven, dok protiv toga govore pojedinci, izjavio je epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon i poručio da u narednom periodu moraju da budu razrešene dileme oko vakcina ili ćemo se svaki put saplitati prilikom uvođenja bilo koje nove vakcine.

On je, u serijalu razgovora Destinacija za FoNet, o aspektima i posledicama pandemije predočio da se pitanje nevakcinisanih zdravstvenih radnika ne može rešiti drugačije osim obaveznom vakcinacijom, jer nevakcinisani, zbog opasnosti od zaraze, ne mogu da neguju pacijente, preneo je N1.

Upitan da li to znači da bi nevakcinisani medicinski radnici trebalo da dobiju otkaz, on je odgovorio da ne može da ide tako daleko.

Napomenuo je, međutim, da je u SAD, kada je uvedena obavezna vakcinacija protiv gripa, vakcinisano 98 odsto zdravstvenih radnika, dok dva odsto nije.

“Tih dva odsto su otpušteni i na taj način je to razrešeno i više nije bilo takih problema“, objasnio je Kon i ukazao na činjenicu da u ovoj situaciji nevakcinisana osoba ne može da radi.

„Mogla je da radi dok nije bilo vakcine protiv koronavirusa i dok je trajao period vakcinacije, pa se pratilo koliko će biti zaštićenih”, obrazložio je on i to uporedio sa zabranom povratka u domove građanima Obrenovca posle poplava, dok nije završena asanacija terena.

“U Obrenovcu ste, dakle, imali zabranu javnog kretanja, jednog od najsnovnijih etičkih i moralnih principa koji su nesalomivi, a koji su tada morali da budu suspendovani, dok se ne uradi asancija terena. Isto je sada sa zdravstvenim radnicima koji ulaze da neguju bolesne i tu nema razlilke”, naglasio je Kon.