Kon: “Nema govora da će neko dobiti treću dozu vakcine, nije to regulisano u našoj zemlji, nikakvih dokaza nema…”

0
Foto: Nedeljnik

Broj novozaraženih u Beogradu prema poslednjem preseku je 97. Epidemiolog Predrag Kon kaže za RTS da se aktivnost virusa znatno smanjuje. Ipak ističe da smo previše daleko od kolektivnog imuniteta, kao i da nam treba još vremena i vakcinisanja da bismo mogli da se nadamo da nećemo imati porast na jesen. On je govorio i o trećoj dozi vakcine za koju je rekao da “nema govora”.

Kako kaže, od kraja oktobra prošle godine toga nije bilo, to je povoljan podatak. “To je značajno smanjenje u odnosu na prošli četvrtak kada je bilo 175 – to podrazumeva da je za 45 odsto manje, od prošlog četvrtka, ali može doći do oscilacije”, dodao je Kon.

Kon ukazuje da brojevi u Srbiji pokazuju da nemamo posledice od spojenih uskršnjih i prvomajskih praznika, imamo ubrzan pad zaraženih u nekim mestima Srbiji, kao i u Beogradu.

Naglašava da je situacija neko vreme nesigurna, nije povoljna jer je oko 2.000 hospitalizovanih, međutim sve je povoljnija, ali je virus i dalje prisutan.

“Mislili smo da će potpuno da nestane, malo je verovatno očekivati, ali je globalno prisutan, da vidimo koje su granice kada možemo da kažemo da je endemski prisutan, a da nije za celo stanovništvo opasan, između jedan i dva na 100.000, a bilo je u Srbiji između 70 i 140 slučajeva dnevno”, rekao je on.

Naveo je da se puno građana testira zbog putovanja, ali da su prisutne i respiratorne infekcije koje se tretiraju kao sumnja na kovid. “Sumnje na kovid takođe padaju, ali padanje ide sporije nego registrovanih. Od tih sumnjivih recimo u Beogradu, do 16. maja u nedelji do 16. maja, bilo svega  8,4 odsto pozitivnih, dok smo ranije imali 50 odsto pozitivnih, za razliku od ukupnog broja koji jer bio između 25 i 30 odsto”, dodaje Kon za RTS.

Treba da shvatimo da se aktivnost virusa znatno smanjuje, izlazimo iz talasa i sada se postavlja pitanje da li je to samo predah ili se može očekivati porast, poručuje Kon.

“Previše smo daleko od kolektivnog imuniteta, iako bismo snažno želeli da ga imamo, treba nam još vremena i mnogo vakcinisanja da bi mogli da se nadamo da nećemo imati porast na jesen, u oktobru ili novembru”, istakao je Kon.

Podvlači da je 39,1 odsto građana primilo obe doze vakcine u Beogradu, kao i da treba sačekati dve nedelje posle druge doze. “Sve to podrazumeva vreme koje je potrebno, ali smo blizu toga da ćemo imati tu vakcinisanost, neke opštine imaju”, naglasio je Kon.

Govoreći o trećoj dozi vakcine, Kon kaže da nema govora da će neko dobiti treću dozu, nije to regulisano u našoj zemlji, nikakvih dokaza nema, a medicina je zasnovana na dokazima.

Kako brojke padaju priča se o popuštanju mera i maturama 

Kon kaže da je razumljivo da postoji potreba da se proslavi matura. “Dogovorili smo se da ne izlazimo u javnost sa bilo kakvim razmišljanjima lični, do 21. juna”, kaže on.

Da li će pre toga biti, mogu da kažem da nije logično očekivati da se, pošto smo prošle godine imali najveću eksploziju posle matra, do 15. juna proslavlja onako kao uvek, istakao je Kon.

“Do sredine juna sam mislio da kažem, biće vremena da se prati aktivnost virusa, moraće da se donosi odluke ako naglo pada”, rekao je Kon.

Oko 40.000 parova čeka na venčanje u junu. Pita se šta ako krene porast, “moraće da se zatvori, neće niko da zatvori, nema rešenja”. 

Jedini način da se bezbedno bilo kakva slavlja slave, uključujući, mature, rođendane, svadbe – je da publika, zvanice, svatovi budu zaštićeni – ili da su vakicnisani, tesitrani ili da onaj ko neće da bude zaštićen nosi masku, govorim lično i kaže da drugog izlaza nema.

Očigledno da ne postoji kolektivna svest da to treba da uradimo da bi nam svima bilo bolje, zaključio je Kon.