Kon: Javnost će dobiti objašnjenje o povećanju broja zaraženih, vlast o tome odlučuje; Janković: Sve brojke moraju da se provere

0
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je večeras, povodom trostrukog povećanja broja zaraženih korona virusom dan posle izbora, da je on dobio objašnjenje o tome i da će ga dobiti i javnost, ali ne od njega, već da o tome odlučuje vlast.

Kon je u emisiji Utisak nedelje rekao da su mu dostupni samo podaci koji su objavljeni zvanično na sajtu Ministarstva zdravlja covid.rs, i da nije imao uvid u bazu Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanovic Batut”, na koju se pozivao BIRN kada je objavio da su statistike inficiranih i umrlih znatno više od zvanično objavljenih.

“Tražio sam da se to ispita”, rekao je Kon i dodao da je pristup bazi podataka Instituta Batut ograničen, i da on nema uvid u tu bazu.

Dodao je da je pratio podatke i da su oni “bili takvi da se u njih može verovati” i da je pitanje različith baza “pitanje za informatičare”.

“Na osnovu zvaničnih podataka nije bilo razloga za uznemirenje”, rekao je Kon i dodao da se veoma često dešava da je neko umro a da je tek naknadno utvrđeno da je pozitivan na kovid-19.

Kon je rekao da ne veruje da bi tražio odlaganje izbora, na osnovu podataka u koje je imao uvid.

“Treba raditi revizije tih podataka, to je nužno”, rekao je Kon i dodao da ne veruje da je neko prikrivao podatke.

Rekao je i da neće dati ostavku jer ne može “napustiti brod” u ovoj situaciji.

Imunolog Srđa Janković izjavio je da velika razlika u zvaničnoj statistici Ministarstva zdravlja na sajtu covid19.rs, na osnovu koje je Krizni štab za suzbijanje pandemije virusa korona donosio odluke, i podataka koje su objavili novinari BIRN-a, “mora da se proveri”.

On je u Utisku nedelje naveo da ne prejudicira da neko u trenutnoj situaciji sa korona virusom “unapred laže” i da u svakoj prilici kada se barata složenim bazama podataka može doći do neslaganja.

Janković je napomenuo da je javnost stekla utisak da su podaci u koje je BIRN imao uvid tačni, a da su u pitanju možda “sirovi podaci”.

“Sve preporuke davao sam na osnovu zvaničnih podataka”, rekao je Janković povodom kritika da je javnost izgubila poverenje u Krizni štab koji je dopustio održavanje izbora i sportskih događaja posle kojih je i povećan broj zaraženih.

On je dodao da ne zna kako se u bazu unose podaci, da nije imao uvid u spornu bazu, i da se do istine može doći samo sravnjivanjem podataka koje može da obavi isključivo Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanovic Batut”.

(Beta)